Fortsätt till innehållet

Delta och påverka

Som Ingåbo har du flera möjligheter att påverka beslutsfattandet i din kommun. Inte bara genom att rösta i kommunalvalet, som ordnas vart fjärde år, utan också på daglig basis


Din kommun – dina beslut

Här hittar du två tjänster som Justitieministeriet upprätthåller, genom vilka du kan lyfta fram olika typer av initiativ. Du kan också fylla i vår responsblankett(öppnas i ett nytt fönster, du flyttas till en ny sida) och du vill ge ris eller ros åt Ingå kommun.

Kom ihåg att dörrarna på kommungården alltid står öppna under tjänstetid. Om det är något du funderar över är det bara att komma och prata!

Du kan också följa med det lokala beslutsfattandet här(öppnas i ett nytt fönster, du flyttas till en ny sida).  

Som kommuninvånare kan du påverka

I webbtjänsten invanarinitiativ.fi(öppnas i ett nytt fönster, du flyttas till en ny sida) kan kommuninvånarna lägga fram initiativ till sin kommun samt stödja och följa upp initiativ som lagts fram av andra.

Vi registrerar initiativet som kommit till kommunen och skickar det vidare till den berörda kommunala myndigheten. Vi skickar information om inledandet av ärendet till den adress du uppgett.

Påverka lagstiftningen

Medborgarinitiativ är ett sätt att påverka lagstiftningen.

Ett medborgarinitiativ tas upp till behandling vid riksdagen om minst 50 000 personer stöder initiativet inom loppet av sex månader. Gå till tjänsten Medborgarinitiativ.fi(öppnas i ett nytt fönster, du flyttas till en ny sida).

Ingå kommun använder programmet Deltagon Sec@GW för att skydda konfidentiell e-post. Att ta emot meddelanden kräver inte att några program installeras på din dator. Du får ett ankomstmeddelande till din e-post. Här finns en länk via vilken du kan läsa meddelandet i din webbläsare. Det program som öppnas har samma språk som webbläsaren. Du kan byta språk i det övre högra hörnet i rutan.

Att skicka ett konfidentiellt meddelande

Med hjälp av programmet Deltagon Sec@GW kan du också skicka ett konfidentiellt meddelande till Ingå kommun. När du ska skicka ett meddelande öppnar du adressen https://securemail.inga.fi/(öppnas i ett nytt fönster, du flyttas till en ny sida) i webbläsaren.

Här ska du först registrera din e-postadress på listan av godkända avsändare. Skriv din e-postadress i fältet Avsändare och klicka på knappen ”Fortsätt”.

Ett registreringsmeddelande skickas till din e-post. Klicka på länken i e-postmeddelandet, så kan du skriva ditt meddelande. Länken är giltig i 10 dagar. Efter det måste du registrera dig igen.

Detaljerade anvisningar finns här nedan: