Fortsätt till innehållet

Ingå kulturcenter

Välkommen till projektsidan för Ingå kulturcenter! Här hittar du information om projektet och kan följa med hur kulturcentret tar form. Målsättningen är att kulturcentret ska stå klart under 2026. Notera att de bilder som presenteras här är preliminära skisser. Välkommen med på en spännande resa mot många nya kulturupplevelser!

Vision

Kulturcentret mitt i byn skapar livskraft, välmående och unika upplevelser som tilltalar publiken lokalt, regionalt men även nationellt. Vi förenar människor över kultur- och språkgränserna för att skapa en plattform där kultur, människor och fenomen möts.


Nyheter om projektet

I denna sektion samlar vi samtliga nyheter som berör projektet.


Om projektet

Projektet Ingå kulturcenter är ett samarbete mellan Ingå kommun och Ingå kulturförening. Tanken bakom projektet är att bygga en kultursal med plats för en publik på cirka 200 personer i anslutning till Ingå kommungård. Salen ska bli en allaktivitetslokal där verksamheten i huvudsak ordnas av kulturföreningen och kommunen. Kommunen kommer att äga lokalen medan kulturföreningen hyr utrymmen av kommunen vilket möjliggör en tillräckligt hög beläggningsgrad.

I kulturcentret kommer mångsidig verksamhet att ordnas. Kommunens biografverksamhet, d.v.s. IoBio, placeras i salen, där man tack vare den högklassiga tekniken kommer att kunna erbjuda filmupplevelser i biografklass. Kommunen kommer att ordna medborgarinstitutets verksamhet och även olika slags mötes- och utbildningstillfällen i lokalen. Föreningen kommer däremot att använda salen till mångsidig kulturverksamhet, alltifrån musikuppträdanden till teaterföreställningar. Det är också ytterst centralt att ordna allt fler aktiviteter för barn och unga. Kulturcentrets placering vid kommungården möjliggör också ett smidigt samarbete med biblioteket.   

Exempebild från kulturcentret. På bilden syns nuvarande gamla aulan i Kommungården, som kommer att bli en del av kulturcentret.

Bidragsgivare

Kulturcentret möjliggörs av våra generösa bidragsgivare. För tillfället har projektet beviljats extern finansering på totalt 2,85 miljoner euro.

Ingå kulturförening

Ingå kulturförening grundades 2023 och som ordförande fungerar Kim Juntunen. Juntunen jobbar själv på Finlands nationalopera och -baletten. Bland personerna som är aktiva i föreningens verksamhet och har varit med i projektets planeringsskede kan vi nämna bl.a. skådespelaren Sophia Heikkilä, journalisten Marit Lindqvist, regissören Iris Olsson och artisten Simon Sid. Regina Ekblom på Ingå kommun deltog fram tills hennes pensionering.   

Projektets beskyddare och faddrar

Som beskyddare för projektet fungerar regissören och teaterchefen Maria Sid samt författaren och Ingåbon Leena Lehtolainen. Sid arbetar just nu som chef för Stockholms stadsteater medan Lehtolainen hör till Finlands internationellt mest kända författare. Se nedan Leenas hälsningar!

Faddrar för projektet är skådespelaren Christoffer Strandberg, operasångaren Helena Juntunen, kapellmästare Jan Söderblom samt artisten och Ingåbon Pekka von Cräutlein.

Kontaktuppgifter

Marko Vaappo

Välfärdschef

Mikael Wacklin

Kommunikations- och livskraftschef