Fortsätt till innehållet

Meddelande om färdtjänster enligt handikappservicelagen och socialvårdslagen fr.o.m. 1.7.2018

Sjundeå kommun och Ingå kommun - Siuntion kunta ja Inkoon kunta

I västra Nyland har Hangö stad, Raseborgs stad, Lojo stad, Sjundeå kommun – också för Ingå kommuns del samt samkommunen för grundtrygghet Karviainen (Högfors stad och Vichtis kommun) tillsammans konkurrensutsatt de färdtjänster som kommunerna ska erbjuda enligt handikappservicelagen och socialvårdslagen.

I konkurrensutsättningen förutsattes att aktörerna från och med 1.7.2018 ska vara verksamma under Lähitaksi Oy:s beställningsförmedling och att de ska iaktta deras avtalsvillkor. 

Lähitaksi kommer från och med den 1 juli 2018 att förmedla de ovannämnda kommunernas färdtjänster enligt handikappservicelagen och socialvårdslagen endast till de förare som uppfyller kommunernas färdtjänstavtalsvillkor (t.ex. språkkrav) och som har förbundit sig till kommunernas avtal. 

Det är fortsättningsvis också efter den 1 juli 2018 kommunerna som beslutar om vem som har rätt till färdtjänst enligt handikappservicelagen och socialvårdslagen samt om hur man betalar för färdtjänsten. Kommunerna ska också informera klienterna om färdtjänstarrangemangen. Syftet är att det under avtalsperioden i alla ifrågavarande kommuner skulle införas ett enhetligt betalningssystem och enhetliga klientanvisningar. 

Från och med den 1 juli 2018 beställer klienten sin färdtjänst via Lähitaksis beställningscentral. För samtal tas en lokalnätsavgift ut. 

Lähitaksis beställningsnummer 

– för finskspråkiga klienter 010 193050 

– för svenskspråkiga klienter 010 193043 

– alla invataxibeställningar på finska och svenska görs via nummer 010 193040 

Lähitaksi förmedlar beställningarna till avtalsförarna, som fakturerar klienterna enligt de kommunspecifika betalningskorten eller genom andra överenskomna betalningssystem. Klienten ska i samband med beställningen informera om vilken kommuns färdtjänst enligt handikappservicelagen och socialvårdslagen det handlar om samt vilka andra tilläggskrav det finns för färdtjänsten, t.ex. behov av invataxi. 

Vi kommer att skicka mer detaljerad information till alla klienter som omfattas av handikappservicelagen och socialvårdslagen inom en snar framtid. 

Vi beklagar de störningar som övergångsskedet eventuellt förorsakar. 

Om du har frågor kan du kontakta socialhandledare Susanne Höckert, tfn 09-2606 1272, susanne.hockert(at)siuntio.fi

28.6.2018 
Karin Heerman 
socialservicechef 
tfn 044 386 1245
karin.heerman(at)siuntio.fi