Fortsätt till innehållet

Motion och rekreation i ropet i Ingå

Nya lekparken i Ingå. Inkoon uusi leikkipuisto.

Nya lekparken i Ingå. 

Ingå kyrkby eller centrum är inne i en stark utvecklingsfas som syns i både stora och små infraprojekt som nu och på sikt har ökar trivseln för både Ingåbor och besökare i olika åldrar. Ingås senaste stolthet är den Mumininspirerade lekparken mitt i centrum.

Ett dragplåster för barnfamiljer har länge varit på tapeten i Ingå och under det senaste året blev det klart att kommunen med hjälp av finansiering från den lokala Sparbanksstiftelsen kan bygga en ståtlig och påkostad lekpark i Ingå.

I parken som stod klar den 31.7 finns något för de flesta. Förutom Muminhelheten finns det linbana och klätterställningar för äldre barn och ett område för de små, med figurer från insekternas värld.

– Genast efter öppning har det varit full rulle utanför mitt fönster mot parken. Det har varit roligt att se också andra åldersgrupper där. I parken finns både bänkar och bord vid vilka man kan avnjuta en kopp kaffe eller läsa dagens nyheter, säger välfärdskoordinator Karolina Grop-Nordström.

Fritidssektorn har fått ta del av en massa positiv respons, familjer trivs i parken.

– Parken inspirerar till umgänge, lek och rörelse. Den är en utmärkt sevärdhet att placera mitt i byn, säger hon.

Parkens invigning har skjutits på framtiden p.g.a. pandemiläget men den är öppen för lek alla dagar trots det. Parken finns på Strandvägen 2 i Ingå.

Motionstrappan i Ingå. Inkoon kuntoportaat.

Motionstrappan i Ingå. 

Ett stenkast från parken öppnade tidigare i somras en annan attraktion då motionstrappan på Prästgårdsberget invigdes. Det är den aktiva föreningen Pro Ingå som hållit i trådarna för projektet där flera lokala aktörer deltagit i finansiering och förverkligande. Trappan är både en effektiv motionsanläggning och en attraktiv konstruktion och utsiktsplats. Den finns på adressen Bollstavägen 5.

Ännu ett stenkast därifrån bygger en annan aktiv förening Ingå IF en s.k. fitness track-hinderbana i anslutning till den befintliga motionsslingan. Hinderbanan ska vara klar att användas inom augusti månad.

Prognosen för Ingås invånarantal visar ett tillskott på nästan 60 personer sedan årets början. Samtidigt har kommunens attraktiva tomter haft en bra åtgång. Flera nya bostadsprojekt förverkligas för stunden i Ingå. Förhoppningen är att alla nya och gamla Ingåbor ska kunna njuta av de motions- och rekreationsmöjligheter som finns i Ingå.

För besökare rekommenderas Ingås kollektivtrafik som i brist och i väntan på järnvägsförbindelse till och från Ingå station har utvecklats som busstrafik. Det finns dock flera turer som anknyter till Kustbanans tågturer.  Mer information finns på adressen Matkahuolto