Fortsätt till innehållet

Kastar du pengar i soptunnan? Svinnveckan 12-18.9.

Visste du
att medelfinländaren kastar bort 20-25 kg mat per år? Hushållen står för 1/3 av
svinnet.

Det är inte
bara en bortkastad ekologisk resurs utan även att kasta reda pengar i
soptunnan. Per
år kastar hushållen bort mat för över 500 miljoner euro, alltså ca 100 euro /
person. Lättast kan vi påverka vårt eget svinn men även via våra val kan vi
hjälpa handeln och restaurangerna att minska på sitt.

Bra tips
för att minska på svinnet och att använda det som är på väg och bli gammalt och
samtidigt spara en slant finns bl.a. på Marthornas sidor – Martha
| För en bättre värld, en vardag i taget

Tio tips till
konsumenten för att minska på svinnet:

  1. Fundera i förväg vilka
    livsmedel du har hemma som håller på att bli gamla och planera dina inköp
    enligt det.
  2. Fotografera innehållet i ditt
    kylskåp innan du far till butiken. Då ser du lätt i butiken vilka livsmedel du
    redan har och gör inte onödiga inköp. Du kan göra lika med brödlådan.
  3. Det viktiga när man väljer
    förpackningsstorlek är att all mat i förpackningen blir använd.
    Förpackningarnas miljöinverkan är mindre än den bortkastade matens är. Ett
    billigt kilopris betyder inte att du sparar om en del av innehållet blir
    oanvänt.
  4. Ordna produkterna efter
    butiksresan så att de nyaste (längst hållbara) står bakerst i kylskåpet och de
    som ska användas först står främst. När maten är ordnad enligt datum ser du
    enkelt med en blick vad som skall ätas först. Samma regel kan också användas
    för skåpet med torrskaffning. 
  5. Kom ihåg att bäst före avser minimihållbarhetstid,
    tiden som produkten åtminstone behåller sina karakteristiska egenskaper. Sista användningsdagen är som namnet
    säger, dagen som tillverkaren avsett att produkten senast ska användas på.
  6. Titta och lukta. Om maten inte
    ser ut eller luktar som att den är dålig, smaka på en liten bit. Lita på dina
    sinnen!
  7. Om det blev kvar lite mat,
    utnyttja den som en del av följande dags mat. Om det blev mera kvar, frys in
    och använd senare.
  8. Ta mat på tallriken efter
    hungern, inte enligt vana.
  9. Håll huvudet kallt i butiken:
    Köp bara de produkter du vet att du hinner använda innan de blir gamla.
  10. Gå inte hungrig till butiken.
    När du är hungrig ökar risken för att du gör (onödiga) impuls köp.

Källa: Hävikkiviikko – tietoa ruokahävikistä Tietoa ruokahävikistä | Hävikkiviikko 12.–18.9.2022 (havikkiviikko.fi)

Elintarvikejätteen ja ruokahävikin seurantajärjestelmän rakentaminen ja ruokahävikkitiekartta (luke.fi)

Läs mer om matsvinn Hushållen de största miljöbovarna i matsvinneriet – Finlands Natur

Intressant statistik om vad vi ätit år 2021 Vad åt vi i Finland 2021? | Naturresursinstitutet (luke.fi)