Fortsätt till innehållet

Från Ingå till Prag med kollektivtrafik – på sex timmar

Det är tidigt på torsdag morgon. Ingåbon Andreas Elfving hoppar på den första direktbussen från Ingå till Helsingfors – den stannar lämpligt nära Elfvings hem i Degerby kl. 6.10. Elfving har en arbetsresa till Prag framför sig, planen är att ta kollektivtrafik till Helsingfors-Vanda flygplats och sen Finnairs flyg till Prag.

 

– Jag tänkte testa hur det fungerar att ta kollektivtrafik till flygplatsen. VI har så många turer till Helsingfors och tillbaka så det underlättar resandet betydligt. Vardagen känns betydligt smidigare när det här fungerar, säger Elfving.

 

Bussen anlände till hållplatsen i Degerby i tid och var i Helsingfors före 7.00. Dessutom känns det tryggare på 51:an numera när vägen har belysning hela vägen till Ingå. Det var roligt att se att bussen var full med passagerare också.

 

Från Kampen gick Elfving till tågstationen, varifrån lokaltåget går till flygplatsen. 

 

Ankomsten till flygplatsen skedde redan före 8.00.

 

– Resan kostade totalt 13 euro. För bussresan har jag månadskort, och tågbiljetten köpte jag i HSL-appen på telefonen. Verkligen enkelt och billigt, säger Elfving.

 

Nu kan Elfving njuta av flygplatsens avslappnade stämning. I Prag är han lite innan lunch – totalt tog redan från Ingå till Prag alltså lite under 6 timmar.

 

– Det här var verkligen en resekedja som fungerade. Jag använder också Matkahuoltos mobilapp Resor och Biljetter, och med den kan man planera resandet smidigt, säger Elfving.

 

Elfving hoppas många andra också vågar prova kollektivtrafiken.

 

– Jag rekommenderar varmt kollektivtrafiken och Ingå-biljetten mellan Helsingfors och Ingå. Månadsbiljetten kostar bara 120 euro och den möjliggör obegränsat resande mellan Ingå och Helsingfors. En verkligt välkommen nyhet, avslutar Elfving.