Fortsätt till innehållet

Årets företag i Ingå är aabee

Tidigare i veckan korades aabee till årets
företag i Ingå av lokalföreningen Ingå Företagare. Reklam – och fotobyrån aabee
har långa anor som sträcker sig till 1965, då företaget grundades av Alf ”Affe”
Bäckström. Tillsammans med VD Patrick ”Patte” Gripenwaldt har de under de
senaste åren lyckats ta företaget till följande nivå – idag har de verksamhet i
Ingå, Kyrkslätt, Karis och Ekenäs.

På bilden f.v. ses Alf ”Affe” Bäckström, Patrick ”Patte” Gripenwaldt och kommundirektör Robert Nyman.

För Patte kom utnämningen som en positiv överraskning.

– Ärligt talat kändes det nästan lite overkligt. När jag började för elva år sedan förhöll jag mig något sparsamt till våra tillväxtmöjligheter, samtidigt som jag ändå hade en stark framtidstro. Vår kundkrets har växt stadigt de senaste åren, också rent geografiskt. Vi har t.ex. levererat en hel del material till Österbotten. Så även om vi har en stark anknytning till det lokala, har vi ändå i dagsläget möjlighet att verka bredare än så, säger Patte.

Den snabba tillväxten har också medfört en del utmaningar, främst med tanke på helt praktiska aspekter som att få tiden att räcka till. Men även detta positiva problem börjar företagarna ha under kontroll tack vare det fina samarbetet som görs inom aabee.

– Idag är vi sju medarbetare och därtill anlitar vi två fotografer och en montör vid behov. Vårt samarbete sinsemellan är en av grundpelarna för vår framgång. Just nu försöker vi landa i den senaste tidens framfart och bygga upp hållbara processer, i stället för att rusa vidare till en ny potentiell utvidgning. Det betyder ändå inte att vi slutar utveckla vår verksamhet, bl.a. har vi för tillfället tankar om att skapa en nätbutik, berättar Patte.

Också Affe, grundaren till aabee, är glad över de utvecklingssteg företaget tagit.

– För det första är jag väldigt glad över denna utnämning. Det är en fin eloge till arbetet vi gjort och gör, så det känns faktiskt bra. Utan Patte skulle vi inte vara här idag.

I samma andetag avbryter Patte.

– Sanningen är nog den att utan Affe skulle inte företaget existera. Han har också sporrat mig i mitt arbete. Den utveckling som skett de senaste åren är nog ett resultat av vårt samspel.

Affe fortsätter. 

– Dynamiken mellan oss fungerar fint. Vi är inte eniga om allt, vilket är helt naturligt. Men än så länge har ingendera av oss behövt rusa ut ur dörren med tårar i ögonen, säger Affe småskrattande.

Affe avslutar med att berätta att hans fru vunnit samma pris tidigare.

– Nu kan hon inte mera ensam skryta om utmärkelsen! 

Ingå kommun vill rikta ett stort grattis till Patte och Affe samt hela aabee för den fina bedriften!

Mer information om Aabee hittas på webbplatsen www.aabee.fi