Fortsätt till innehållet

Larson Österberg kör i gång sommarens konstutställningar i Wilhelmsdal

Den soldränkta ateljén i Ekenäs dignar av oljemålningar med naturmotiv. Här finns glittrande hav, mjuka moln, vackra blommor och allt däremellan. Mitt bland verken hittar vi självaste konstnären Larson Österberg.

Larson Österberg

Larson Österberg har målat i 25 år och nu kan vi alla beundra hans verk i Ingå i juni i den stora salen på Wilhelmsdal på adressen Ola Westmans allé 1. 

Konstverken som ställs ut föreställer romantiska havslandskap i olja, motiv som komponerats av konstnärens egna tankar.
Skärgården har spelat en stor roll under målandet av verken – Kopparnäs hör till Larsons favoritplatser i Västnyland och många gånger har han också suttit på Stora Fagerö.  

Redan som ung ritade Larson karikatyrer i skolan, men målarfärger och penslar stötte han på för länge sen i Sydafrika där han blev bekant med en konstnär och inspirerades av hans verk.  

– Det är som att rita men med extra dimensioner. Teckning plus extra allt, berättar Larson. 

Larson målar varje dag i ungefär fyra timmar. När man blir inspirerad, då målar man. I stället för att planera följer man det som intresserar en själv i stunden.

Inspirationen för sina arbeten får han från viljan att väcka målningen till liv.

– Och det är det magiska med måleri – när man med hjälp av pensel, färg och duk kan skapa ett levande väsen. Jakten på den magin, det ger mig inspiration. Vare sig abstrakt eller föreställande, försöker man få målningen att lyfta. 

Hur ser då framtiden ut?

I sommar ska han flytta ateljén från Ekenäs till Hangö och dessutom hålla kurser i måleri. Även studierna fortsätter – just nu studerar Larson teorier av Claude Monet och William Turner. Claude Monet anses vara en av pionjärerna för impressionismen under andra halvan av 1800-talet. William Turner var en landskapsmålare och konstgrafiker vars verk kännetecknas av uttrycksfulla färger, stark stämning och en kraftigt skissliknande teknik.

Larson hälsar er alla att ni ska göra en avstickare till Wilhelmsdal, för er själva eller i grupp, och bekanta er med utställningen! Upplev Ingå på sommaren och njut av allt som de har att erbjuda där. 

Psst! Alla konstverk på Wilhelmsdal är till salu. Om du bland de fantastiska målningarna hittar en sådan som du inte kan glömma, ska du kontakta Larson.

Konstutställningarna på Wilhelmsdal pågår hela sommaren. I juli står Maarit Lassila och Karin Björklund-Rissanen i tur. De ordnar en gemensam utställning som går under namnet Kesämuistoja, Sommarminnen. I augusti fylls salen av arbeten av Susanna Suikkari. De här konstnärerna får ni veta mer om senare!