Fortsätt till innehållet

Ingå med på internationellt evenemang om vätgas

Det två dagar långa internationella evenemanget ”Towards Sustainable Hydrogen Economy” (fritt översatt: mot en hållbar vätgasekonomi) gick av stapeln igår och fortsatte idag med ett morgonseminarium i Helsingfors. I seminariet deltog också Ingå kommun med ett inlägg om vad det krävs för en kommun att säga ja tack till en massiv investering, vilket hänvisar till bolaget Blastr Green Steels etableringsplaner till Joddböle i Ingå. För att den betänkta stålfabriken ska kunna fungera, behöver det byggas en integrerad produktionsanläggning av vätgas till området.

Kommundirektör Robert Nyman och planläggningschef Eric Roselius tog fasta på varför Ingå inte bara är ett så bra geografiskt läge för etableringen, utan också vilka faktorer som gjort att kommunen tillsammans med ett flertal partners lyckats t.ex. med att ro i land LNG-terminalfartygsprojektet i rekordtid. Genom flexibilitet, vilja, fokus och välfungerande samarbeten med flera aktörer, har kommunen lyckats bli en attraktiv investeringsort. Det jobbet fortsätter framöver också.

Finland siktar på att bli en ledande aktör inom den europeiska vätgasekonomin och ska producera minst 10% av EU:s utsläppsfria vätgas år 2030. En officiell strategi saknas ännu, men regeringen har redan godkänt ett principbeslut om de mål och åtgärder som Finland ställt upp för vätgas.

Att Ingå har möjlighet att vara med och främja detta mål är något att vara stolt över.