Fortsätt till innehållet

Vackra sommarminnen i Wilhelmsdals konstutställning i juli

I juli 2023 pryds den stora salen i Wilhelmsdal av Maarit Lassilas och Karin Björklund-Rissanens gemensamma utställning Kesämuistoja, Sommarminnen. 

Lång karriär med konst

De som besökt Galleria Karaija har redan bekantat sig med Maarits oljemålningar och keramikalster.

Bildkonstnär och konstmagister Maarit Lassila har sysslat med konst i hela sitt liv, sedan liten flicka. Konst har alltid varit hennes kallelse, men som lätt eller enkel kan karriären inte beskrivas. Man ska fördjupa sig i saker, utveckla färdigheter och fundera på olika tekniker, men har man viljan att söka nya perspektiv, bevaras intresset.   

“Kreativiteten mår bäst av lekfullhet.”

Maarit Lassila i Galleria Karaija

Även bildkonstläraren och konstmagistern Karin Björklund-Rissanen har en karriär på över 30 år bakom sig. Hon har alltid ritat med sina bröder. Hos morföräldrarna fick de inte göra annat än rita, skrattar hon. Konstnärligheten flyter stark i släkten – morföräldrarna ritade, den ena av bröderna är konstnär, den andra grafiker. Det går i familjen. 

Karin Björklund-Rissanen i Wilhelmsdal
Naturen som inspirationskälla

Maarit finner sin inspiration i naturen och livet i allmänhet. Även andra konstformer, såsom litteratur och musik tilltalar. 

Karin berättar att inspirationen kommer när den vill sig, och att man kan finna den i små ting. Hon tycker om naturen och vackra saker och pysslar i sin trädgård, där hon beundrar djur och fåglar som gästar henne.

Sommarutställning med blå himmel, blommor och sol  

Maarits oljemålningar och Karins verk i olika tekniker, bland annat akvareller, bläck och blyerts, finns nu framställda i Wilhelmsdal. Förutom målningarna finns där också en intressant fågelburinstallation.

Karins vackra verk

Tanken var att skapa en lätt och glädjande sommarutställning att njuta av i den vackra Ingåmiljön.   

“Somriga dagar med blå himmel, blommor och sol – perfekt sommarutställning.”

Målningen ”Fred” till höger

Sommarutställningen är inte bara vacker utan har även ett viktigt budskap – en av Maarits målningar, “Fred/Rauha”, handlar om världsläget. Alla önskar vi ju fred och för freden behövs alla slag av gärningar, stora som små. 

Väninnorna har också haft tankarna på barn samt naturens och barnens framtid då de planerat utställningen.  

Oplanerad planenlighet 

Hur ser framtiden ut för dessa två skickliga damer?
Maarit har mycket tankar och idéer men planerar inte så långt i förväg och jobbar gärna på. Hon skriver också mycket och skulle vilja ägna mera tid för målning i framtiden!

Karin låter strömmen föra och ser sig omkring i lugn och ro. Idéer finns det alltid, men ibland kommer de fram långsamt och kräver en hel del reflektering. Ingen brådska här i den färdiga världen! 

Karin och Maarit önskar alla välkomna till sommarutställningen! Samutställningen Kesämuistoja, Sommarminnen i den stora salen i Wilhelmsdal i juli.