Fortsätt till innehållet

Yträddning och patrullering – guidad rundtur i Bågaskär med Ingå Sjöräddare

Ingå kommun och Ingå Sjöräddare ordnar tillsammans två guidade turer till Bågaskär sommaren 2023. Den första turen ordnades torsdagen 6.7 och den andra (slutsålda) turen ordnas 19.7.

Med taxibåt till Bågaskär

Ingå Sjöräddare bildas av en liten grupp aktiva frivilliga som hjälper och räddar dem som råkat i sjönöd. Ingå Sjöräddare är en medlemsförening i Finlands Sjöräddningssällskap och samarbetar med Gränsbevakningen som leder sjöräddningsverksamheten i Finland.

Dessa viktiga vardagshjältar räddar och hjälper sådana som hamnat i sjönöd och behöver hjälp i vattenområden i Ingå och Barösund. Området är dock inte tydligt avgränsat – Finlands Sjöräddningssällskap samarbetar tätt och ingen som råkar i sjönöd lämnas vind för våg utanför det ”egna” området. Förutom patrullering och samvaro upprätthåller Ingå Sjöräddare sina sjöräddningskunskaper genom att öva t.e.x. yträddning och första hjälp. 

Splitternya sjöräddningsbåten Thure Gallén

Sjöräddningssällskapet har ett eget utbildningssystem och för fortsatta studier har sällskapet ett verksamhetscenter i Bågaskär, dit taxibåten Diana II förde oss på torsdagen för en presentation.

Redan sjöräddningsbåtarna i sig gör ett stort intryck, men ännu intressantare var det att lyssna på sjöräddarnas berätta om sin vardag, sina uppdrag och den här mycket viktiga gemensamma hobbyn. Alla har ett heldagsjobb och fungerar som sjöräddare på sin fritid. Vilket väckte tankar om ens egen fritid, som kunde användas något förnuftigare… 

Ombord på Thure Gallén

Verksamhetscentret i Bågaskär ordnar t.ex. läger för ungdomar och ett sådant pågick som bäst vid vårt spännande besök. Det var fint att se en massa ungdomar tillbringa tid tillsammans och öva viktiga sjökunskaper. 

Så mycket intressanta grejer i museet

Förutom det moderna och vackra verksamhetscentret finns ett litet museum full med föremål, information, apparater och redskap från gångna sjöräddningsår. Där finns allt möjligt från en resväska i sälskinn till ”repgevär” och gamla flytvästar till aktersnurror. Utanför museet trippade små måsungar som väckte beundran hos besökarna. 

Från regn till dimma

Den regniga eftermiddagen vände till en vacker och dimmig kväll, vilket ökade mystiken kring ön ytterligare. Taxibåten tog oss tillbaka till Ingå kyrkby och vi fick ännu njuta av den vackra solnedgången som krönte den lyckade och så intressanta utflykten till Bågaskär.

Fin kväll blev det


Tusen tack, Ingå Sjöräddare! Ni utför ett mycket viktigt arbete.
Om du vill bekanta dig med (eller t.o.m. ansluta dig till) Ingå Sjöräddare, hittar du dem här(öppnas i ett nytt fönster, du flyttas till en ny sida).