Fortsätt till innehållet

Glädjens ansikte – Vi träffade årets gladaste Ingåbo

De två senaste månaderna har vi med ljus och lykta letat efter årets gladaste Ingåbo. Med hjälp av era nomineringar fick vi tag på tre genuint glada och positiva personer. I följande fas var det dags att rösta på de tre finalisterna, och som vinnare korades i slutändan glädjestrålande Irina Avdejenkov. Vi träffade Irina och hennes dotter över en kopp kaffe för att diskutera lite närmare kring glädje och varför just Ingå är en plats som möjliggör glada stunder.

Irina är ursprungligen hemma från Pärnu i Estland. Hon konstaterar att hon äntligen börjat känna sig som en riktig Ingåbo, då hon varit bosatt i kommunen i närmare 20 år. Med tanke på hennes bakgrund diskuterar vi kort kring hur integrationen till lokalsamhället skett. Hon lyfter fram att det i början fanns utmaningar med språket, men i dagsläget kan hon finska och betjänar även på s.k. ”butiksspråkssvenska”, som hon själv kallar det. Som kuriosa kan nämnas att det första ordet hon lärde sig på finska var ”hevonen”.

Dotter och mor.

Irina är onekligen ett rätt känt glatt ansikte i Ingå. Hon jobbar i lokala S-Market, där hon trivts redan i 13 år. Under den senaste tiden har många kunder kommit fram till henne för att rikta varma gratulationer över den fina utnämningen.

– Just nu är det två saker som gör mig överväldigad. För det första att så många röstat på mig, för det andra att så många ännu gratulerat mig. Jag vill passa på att rikta ett riktigt stort tack till alla som röstat, också på de andra fina kandidaterna. Jag älskar glada Ingå och alla de som tog sig tid för att rösta på mig, verkligen, säger Irina med ett brett leende.

Då vi frågar om vad som gör just Ingå till en plats där hon känner glädje, lyfter Irina fram naturen och närheten till havet, de fina utomhusområdena och lugnet. Hon nämner också att det skett en massa bra utveckling i kommunen under de senaste åren, vilket förstärkt trivseln. Hennes dotter nickar instämmande, och i detta skede måste vi ta vara på chansen och fråga intervjuns viktigaste fråga: Är mamma lika glad hemma?

– För det mesta är hon nog det. Vi råkar ha samma humor och lika dåliga skämt, så det är mycket skratt hemma. Om mamma haft en lång dag kan det hända att hon är trött då hon kommer hem, men överlag är hon nog glad, avslöjar dottern.

Av allt att döma finns det många saker i kommunen som gör Irina glad. Men om hon fick välja något som vi borde utveckla, vad skulle det vara?

– Någon form av biograf eller möjlighet att se på filmer skulle vara en välkommen utveckling. Och hej, på vintern kan man faktiskt också ha det roligt! Mera kvällsevenemang utanför sommarperioden skulle uppskattas, önskar Irina.

Med denna respons i bagaget avrundar vi diskussionen och gratulerar Irina än en gång för den fina titeln! Vi passar på att avsluta med Irinas ledord om glädje:

Kom ihåg att le, så ler folk tillbaka!

Irina Avdejenkov