Fortsätt till innehållet

Kommunen bakom kulisserna: Miia Nätynki, planläggningsarkitekt

Välkommen till den nya artikelserien! ”Kommunen bakom kulisserna” är ett infopaket där vi presenterar kommunens vackra, snygga och proffsiga anställda. Första offret i serien är Miia Nätynki vars lugna paus i kafferummet avbröts abrupt (eller hur man nu upplever det) när hon snappades upp för en intervju. 

Miia Nätynki, med två i, har jobbat i två år som kommunens planläggningsarkitekt.  På Miias bord ligger just nu mest planläggning av bostadsområden, det vill säga detaljplaner och ändringar av detaljplaner.

– När det gäller detaljplaner och ändringar av dem jobbar jag med hela processen från utkastskedet till godkännandet. Det innebär att jag utarbetar plankartor, planbeskrivningar, program för deltagande och bedömning och bemötanden. Jag gör också bygganvisningar. Och förresten gör jag också kartor och planer till tekniska sektorn och visualiseringar eller visionsbilder för marknadsföring av tomter. Tja, det är väl en rätt bra beskrivning av mitt arbete, berättar Miia medan undertecknad försöker hinna skriva ner det här fyrverkeriet av information på laptoppen. 

När miljöchefen är borta tar Miia väl hand om hennes fredskalla

Vad var det som fick den unga planläggningsarkitekten söka jobb på Ingå kommun?  

Miia berättar att hon precis skulle flytta till huvudstadsregionen medan hon samtidigt funderade på en ny riktning för sin karriär. Redan under studierna hade hon varit intresserad av samhällsplanering, och även om hon gillade sitt jobb inom byggnadsplanering kändes det rätt att söka sig till planläggningen.  

– Just då var jag intresserad, och det är jag alltjämt, av hur vi kan planera vår livsmiljö på ett sådant sätt att den blir fungerande, trygg och trivsam för oss alla utan att glömma jordklotets bärkraft. Ja, det var den tanken jag hade när jag kom till Ingå! Jag kände att jag kommer att få se mer och få ett mer mångsidigt jobb i en liten kommun och dessutom uppgifter som gäller markanvändning.  

 Utöver det intressanta jobbet och dess betydelse för samhället är Miia glad över de trevliga och tillmötesgående kollegorna på kommunen.  

Planläggningsarkitekten presenterar viktig och aktuell planläggning 

När vi har språkat nog om jobbet är det dags att ta upp lite mer intressanta samtalsämnen. Spill the beans, eller spill ut bönorna som det heter på svenska!  

Jag är en nyfiken människa som förstås vill veta nånting som vi kollegor inte vet om Miia. Och den som frågar får svar – Miia är finsk mästare i roller derby från 2018. Det lär hon ha hållit på med i åtta år! 

Miia berättar också att hon trivs bra i ute i naturen, och som sina finaste minnen som anställd i kommunen nämner hon de dagar då man har gått ut för att studera till exempel ett område som ska planläggas. Samtidigt har man då kunnat smaka på lingon och andas in frisk luft. Hon har upplevt många fina stunder i Ingå, men de här var särskilt roliga! 

Nu gör vi över från roliga stunder till kanske inte så roliga stunder. Finns det nånting som kommunens planläggningsarkitekt har gjort som hon inte skulle vilja göra om? 

– Jag tänker på arbetslivet. På mitt förra jobb lämnade jag kaffekokaren på över helgen, och det fick jag förstås höra om sen. Nu dricker jag inte ens kaffe längre, så det är osannolikt att det händer igen! Så ska man inte göra, säger Miia och skrattar. 

Miia och en av kommunens många fungerande skrivare 

Även om det är kul att jobba med planläggning stannar man ibland upp och undrar vad annat man skulle kunna spendera sina arbetsdagar på. Om Miia fick vara någon annan på jobbet i en dag skulle hon vilja vara bibliotekarie eftersom biblioteket är en så avslappnande och lugnande plats.  

När vi pratar om biblioteksjobb nämner Miia att hon försöker få in fler fysiska böcker i sitt liv i dag. Hon lyssnar förstås på ljudböcker, men då kan det hända att man missar ett och annat. Med en fysisk bok i handen koncentrerar man sig på ett helt annat sätt på stunden och läsandet. 

Den sista frågan är förstås den allra viktigaste. Vilket vapen väljer Miia ifall zombieapokalypsen inträffar?  

– Hmm… Det är mest sannolikt att jag springer undan, så jag tror jag väljer de här snabba benen. Ja, vi säger så! 

Det var ett klokt val.  

Här är det lämpligt att avblåsa min grillning av stackars Miia. Tänk så mycket man lär sig av en pratstund med kollegan!  
 

Psst! Hur tror du Miias kompisar beskriver henne? Om du gissar att hon är lugn, empatisk och jordnära, då har du rätt!