Fortsätt till innehållet

Företagare i fokus: Mysiga Café Candis

I det charmiga köpcentret Strand finns Café Candis som drivs av Marika Sontag och hennes dotter Christina Sontag. Kommunikationskottarna på Ingå kommun besökte dem för att ta reda på hur vardagen ser ut i kaféet som har betjänat ingåborna i 15 år redan. 

Vid dörren möts vi av en ljuv doft av kaffe och vi blir alldeles överväldigade av förtjusning och nästan bävar inför synen av alla läckerheter när vi stiger på – här finns ju massor att välja mellan! Mitt bland allt det härliga hittar vi värdinnorna själva.  

 Marika och Christina Sontag

Även om kaféet inte öppnar ”förrän” klockan sju på vardagsmorgnarna vet stamkunderna att kaffepannan är varm redan från halv sju.  

Marika och Christina driver också en inofficiell och fullgod informationstjänst. Man kommer ofta hit för att höra sig för om kommunens nyheter såsom om förbättringarna i hamnen, muddringen, de nya byggnaderna och annat som är aktuellt. Det är inte heller ovanligt att folk frågar efter försvunna nycklar eller till och med äkta män.  

På frågan om när kaféet grundades får damerna fundera ett tag då åren går så fort. 
Själva köpcentret stod klart år 2007, och Marika började jobba på kaféet ett år senare varefter hon axlade rollen som entreprenör år 2009 och tog över tyglarna. Efter en snabb uträkning kommer vi till slutsatsen att Marika alltså har drivit kaféet i hela 15 år. De sex första åren skötte hon företagsverksamheten själv innan hon fick förstärkning. Dottern Christina kom med i ruljangsen år 2017.   

En strid ström av kunder kommer in medan Christina flänger runt för att servera de sötsugna kommuninvånarna.  

En miniöverblick över kaféets läckerbitar 

Marika berättar om den hjärtevärmande känslan av gemenskap i kaféet. Även om diskussionerna ibland går på riktigt hög volym urartar de aldrig i gräl. Här råder det ingen brist på åsikter, samtalsämnen och funderingar!  

Kaféet besöks förstås också av ensamma människor som inte nödvändigtvis alltid deltar i diskussionerna. Däremot sitter de här och insuper stämningen, lyssnar på andra och njuter av maten. Det här är ingåbornas eget vardagsrum, och det hör till deras rutiner att vistas här.  

Några av ”pojkarnas” personliga muggar 

Efter så himla många år av kaféverksamhet måste vi förstås fråga om Marikas och Christinas egna favoritläckerheter. Svaret kom blixtsnabbt åtföljt av ett skratt: ”Vi äter inte längre nånting! Vi har smakat på allt. Man blir ganska snabbt trött på den mat man lagar själv eftersom vi förstås smakar på allting, och när maten blir klar har vi alltså redan ätit.”  

Om Christina äter nånting, så då är det lunch. Också torrkakorna och bullarna, i synnerhet de helt vanliga kanelbullarna, hör till favoriterna hos både mor och dotter. Båda berömmer Ingåbageriet Malinkas delikatesser – deras bullar och torrkakor är alldeles enormt goda.  

Den vida berömda toscakakan 

Toscakakan på bilden hör till kaféets mest berömda lockbeten. Folk som förstår sig på vad som är gott ringer ända från Helsingfors för att köpa kakor att ta med sig hem. Också de nostalgiska smörgåstårtorna på veckosluten väcker förtjusning. 

Då kaféet har samlat på sig så många år av erfarenhet kan man bara tänka sig vilka fantastiska stunder de här väggarna har fått se! Båda superdamerna nämner direkt operasångaren Heikki Orama som drog en trudelutt för att fira Marikas 50-årsdag. Också stamkundernas födelsedagar och sommargästernas återkomst på våren samt deras uppbrott på hösten får känslorna att komma upp till ytan. 

På kaféet kan man utöver bakverk köpa vackra ylletröjor och -sockor samt olika slags sötsaker. Alla ylleprodukter har stickats av Marikas mamma och godisarna kommer från lokala tillverkare.  
Det är knappt så pajerna hinner ut ur ugnen innan de redan slukas upp av sugna kafégäster 

Till sist påminner Marika oss om att man aldrig lämnar Café Candis på tom mage. Om lunchen tar slut lagar Marika och Christina nånting annat gott i stället. Det här lönar det sig att sätta bakom örat.  

Mysiga Café Candis är ett ställe för oss alla. Här kan man känna sig som hemma – utbildning, bakgrund och absolut ingenting spelar någon som helst roll här. Kaféets alla kärl och bestick är olika, precis som vi människor är. Här är alla varmt välkomna precis som den man är.  

Café Candis sett från havssidan