Fortsätt till innehållet

Jultiden kommer med variation också inom avfallshanteringen 

Julens helger och julfirandet kommer med julstämning men för också med sig ändringar i avfallshanteringen såväl hemma som i ditt avfallshanteringsbolag. Under julen uppstår det ofta mera avfall än vanligt och helgerna inverkar på sopkärlens tömningstidtabeller samt på avfallsstationernas öppettider. 

I år infaller de avvikande tömningstidtabellerna under veckan efter julafton. På juldagen den 25.12 töms inga sopkärl men på annandag jul den 26.12 är sopbilarna igen i farten. Under mellandagarna görs tömningarna med en fördröjning på en dag det vill säga en del av tömningarna görs lördagen den 30.12, på årets nästsista dag. 

På nyårsdagen den 1.1 har sopbilschaufförerna ledigt. Den första veckan år 2024 kurvar sopbilen in på gården en dag senare än normalt och sopkärlen töms också på trettondagen den 6.1. 

Helgerna påverkar även avfallsstationernas öppettider. Våra avfallsstationer har stängt den 25–26.12 samt på nyårsdagen den 1.1 och på trettondagen den 6.1.2024. Under övriga tider betjänar avfallsstationerna enligt normala öppettider. 

Smidig avfallshantering 

Planera omsorgsfullt och du kan inverka på att avfallshanteringen löper smidigt. Köp bara det du behöver, vare sig det handlar om julmat eller julklappar. Den vägen kan du minimera eventuellt matsvinn och inverka på hur mycket avfall det över huvud taget uppstår. 

Tillsammans kan vi se till att avfallspunkten hålls städig: 

Du hittar andra julsköna sorteringstips på adressen rosknroll.fi/sv/julens-avfall(öppnas i ett nytt fönster, du flyttas till en ny sida) och Sorteringstips inför jul och nyår som går att skriva ut. 

Julgranarna till nytta 

Rosk’n Roll samlar in julgranar från flervåningshus och radhuslängor med fler än 5 lägenheter och bioavfallsinsamling. Invånarna kan lämna granen i närheten av sophuset, utanför det låsta skjulet. Du ser väl till att granen inte fryser fast eller blir under mängder av snö. 

I Östnyland finns det dessutom graninsamlingspunkter vars kontaktuppgifter finns på adressen rosknroll.fi/sv/julens-avfall(öppnas i ett nytt fönster, du flyttas till en ny sida)

Granarna ska stå på insamlingsplatsen senast den 14.1.2024. Granarna samlas in endast en gång från respektive insamlingsplats. 

Granar tas även avgiftsfritt emot på alla Rosk’n Rolls avfallsstationer inom ramen för öppettiderna. 

Fridfull jul, också till sopkärlet!