Fortsätt till innehållet

Företagare i fokus: Viltgården – vilt för var och en

I slutet av en ringlande väg, vid den vackra Fagerviken ligger hemtrevliga Viltgården. Där står företagets ägare och grundare Tomas Landers och VD:n Joakim Ignatius och vinkar glatt.

Tomas Landers och Joakim Ignatius

Viltgården som har nappat titeln Årets företagare i Ingå 2023 är kanske redan bekant för många – folk som förstår sig på kötträtter har säkert lagt märke till de läckra annonserna på sociala medier. Men vad är företagets idé och hur betjänar det kunder som uppskattar hållbart fällt villebråd?

I år fyller Viltgården 10 år och är en av Finlands största leverantörer av inhemskt vilt. Företaget betjänar många markägare, jägare och oss konsumenter. Etisk och hållbar jakt med respekt för naturen samt kvalitet och god kundbetjäning hör till företagets viktigaste värdegrunder.

Vägen från skog till bord är kort

Företagets verksamhetsmodell är mycket enkel – Viltgården erbjuder verkligen närproducerade råvaror utan extra transporter och förädlingskedjor.

Jägaren fäller viltet som har närt sig på den hälsosamma mat som skogen ger och transporterar det till Viltgården som har en styckningsanläggning, ett packeri och ett lager som har godkänts av myndigheterna. Köttet kan tas emot på gården 24/7 och det granskas av en veterinär som stämplar varje slaktkropp. Allt kött är granskat enligt finsk lagstiftning.

Efter detta styckas slaktkroppen och styckningsdelarna vakuumpackas och fryses in. Det näringsrika viltköttet har låg fetthalt och det kan förvaras i frysen i upp till två år. Därför är det en ypperlig råvara som fungerar som ingrediens såväl i pastasåser som varma gryträtter och sommarens grillanrättningar.

Här packas det läckra köttet

Kunden har ett stort sortiment att välja ur – alternativen är till exempel filéer, biffar, mald köttfärs och en halv, benfri hjort. Utöver de här erbjuds lyxiga gourmetboxar, korvboxar och hederliga vardagsboxar. Det finns alternativ för varje bord, och kunden får sina valda produkter levererade till hemdörren. Gården har ingen direktförsäljning, utan allting sker praktiskt via nätbutiken eller via affärer som har produkterna i sitt sortiment.

Utöver det inhemska hjortköttet erbjuder Viltgården till exempel lamm, ren, älg och svensk dovhjort samt vildsvin.  

På Viltgården tar man alltid vara på hela djurkroppen från klövar till horn. Köttet hamnar på våra tallrikar, men skinnen används av modeindustrin eller blir tuggben för hundar beroende på vilken kvalitet det har. Slimsorna går till bioindustrin, svansarna blir fiskeflugor och benen, öronen och klövarna blir också godis för våra tacksamma voffsingar. Skallar med horn är snygga att titta på, så de slängs inte. Dem får jägaren behålla som minne eller så säljs de som prydnadsföremål.

Köttet är högklassigt, hälsosamt, mört och klimatvänligt – och minst sagt läckert! Just nu går 50% av allt kött som säljs till restauranger och affärer medan resterande 50% går direkt till konsumenten.

Kvalitet på tallriken

En lyckad jakt beror på väder, tur och kunnande

Även om det verkar som om hjortarna sträcker längs vägrenarna hela dagarna finns det faktiskt inte så många av dem. Men filurerna som bor i våra skogar är välmående praktexemplar.
Både Tomas och Jocke är mycket nöjda med den finska hjortstammens hälsotillstånd. Jocke berättar att han sällan har råkat på sjuka djur. Om köttet inte är säljbart beror det vanligtvis på ett dåligt skott eller på misslyckad hantering av djurkroppen.

Det är viktigt att hjorten som ska ätas hanteras på rätt sätt ända från och med att man trycker av geväret. Allt kött genomgår veterinärens krävande granskning, och på Viltgården utför man själv dessutom en sista granskning vid styckningen. Det kan se bra ut på ytan, men eventuella fel ser man bäst när man skär upp köttet. Om kulan har träffat fel eller om djuret har varit i slagsmål kan man inte sälja köttet.

Viltgården har samarbetat med många kunniga jägare och markägare i många år redan. På gården står en 24/7-container där jägarna kan hänga upp de fällda hjortarna och märka dem med sina kontaktuppgifter. Viltgården har likadana containrar i övriga delar av sydvästra Finland i vilka jägarna kan hänga upp djurkroppar för att vänta på transport vidare till Ingå.

Container på Viltgården

Men varför var det just Ingå som blev företagets hemkommun?

Gården Marieberg i Ingå är Tomas egen, så han grundade förstås företaget på sin egen mark. Slakteriet byggdes strax efter att företaget grundades, och på tomten finns också en kylcontainer, en styckningsanläggning och ett utrymme där man kokar och hanterar kräftor. Allt det här gör Viltgårdens verksamhet möjlig. Slakteriet är praktiskt även för sådana jägare som inte har möjlighet att stycka kött.

Etisk jakt beaktar djurens välbefinnande

Jocke berättar att det bästa med jobbet är de varierande arbetsuppgifterna och möjligheten att vistas ute i naturen. Det är också trevligt att lära känna sydvästra Finland och att småprata med jägarna. Under åren har han blivit vän med många jägare och markägare, och han pratar ofta i telefonen med dem om allting mellan himmel och jord. Utöver bekanta jägare finns det också andra aktörer i samarbetet.

Det är viktigt att man känner till viltbeståndet så att man kan jaga på ett vettigt och selektivt sätt. Selektiv jakt fokuserar på att upprätthålla ett välmående, livskraftigt och mångfaldigt bestånd.

Jakten förser oss inte endast med mat utan den minskar också mängden viltskador och håller beståndet av små rovdjur i schack.

Högklassigt, hälsosamt och klimatvänligt!

Ingen går alltså sysslolös! Men hur ser en vanlig dag ut på Viltgården?

Det är intressant att titta på när yrkeskunniga personer arbetar. Jocke berättar att det är imponerande att se kunnigt folk stycka kött. Till och med erfarna jägare står mållösa och förundras över hur snabbt det går undan.
Tomas minns alla fina människor och jaktturer som han har ordnat.

Till sist har vi strålande nyheter för alla skaldjursentusiaster – utöver näringsrikt viltkött inbegriper Viltgårdens varumärke också fantastiska kokta kräftor! När det är säsong säljer Viltgården rentav 50 000 kokta kräftor direkt till konsumenterna och till restaurangerna. De flesta går direkt till kunderna av vilka några faktiskt kommer med båt för att hämta dem. Man kan också hämta kräftor till exempel i centrum av Helsingfors om man inte råkar ha vägarna (havsvägen eller landvägen) förbi Marieberg i Ingå.   

Om du inte redan har bekantat dig med Viltgårdens sortiment lönar det sig att göra det med detsamma!

Köttet hittar du här(öppnas i ett nytt fönster, du flyttas till en ny sida) och kokta kräftorna här(öppnas i ett nytt fönster, du flyttas till en ny sida).

Hälsningar från Viltgården!