Fortsätt till innehållet

Företagare i fokus: Söta Caramilla

När man åker längs Södra Salovägen kan man inte undgå att märka den vita ladugårdsbyggnaden med stenfot i korsningen mot Ingå. Om du någon gång har kört förbi och undrat över vad de gör i den byggnaden har vi sockersöta nyheter till dig – de tillverkar godis!

Camilla och godisfabriken

Camilla Forsman som redan har drivit företaget Caramilla i över fem år är i sitt rätta element vid godisfabrikens maskiner. Luften doftar av salmiak och på borden ligger karameller som ser mumsiga ut. Att jobba på en godisfabrik låter himmelskt … Hur råkade du in på en så läcker bana?

En tom ladugård blir drömmarnas godisfabrik

Innan drömmarna om en godisfabrik blev verklighet måste man noggrant tänka igenom situationen från alla vinklar – fundera på alternativen, beräkna lönsamhet och kostnader, organisera den ekonomiska andelen och planera lokalerna ordentligt.

För de blivande före detta ägarna till sötsakslinjen var det viktigt att linjen skulle komma till rätt plats. De ville inte sälja den vart som helst, då det ju handlade om en välfungerande maskin som hade konstruerats med kärlek. Till allas glädje och goda tur var gården alldeles perfekt, och nu var det bara att fixa det praktiska och göra utrymmena lämpliga för fabriksverksamhet.

Allt det här hände på hösten 2014. Att köra i gång godisfabriken igen var inget de gjorde med ett trollslag – under årens lopp gifte de sig, fick tillökning och levde ett fartfyllt liv med små barn. Till en början medan Camilla stannade hemma med babyn tillverkade hon godis främst till marknader så ofta hon hade energi och tid. Nu är den tiden historia och i dag är det full rulle på godisfabriken varje dag.

Den vita, härliga ladugårdsbyggnaden

Att Ingå skulle bli godisfabrikens hemort var inget Camilla behövde överväga länge. Camilla och hennes man kommer nämligen härifrån.

Camilla tycker att det bästa med att ha ett alldeles eget företag är friheten. Man får bestämma om allting alldeles själv – vad man vill göra, vilken tid på dygnet man gör det och hur mycket eller lite man jobbar åt gången. Det är till exempel lugnt och skönt att jobba sent på kvällarna eller på helgerna. Då har man ”egen” tid då man kan koncentrera sig på det väsentliga, dvs. godistillverkning.

Upp till armbågarna i smeten – alltså i godismassan

Camilla tycker att godistillverkning är ett roligt och praktiskt arbete där man får jobba med händerna. I början av året är takten lite långsammare medan man går igenom fjolårets bokföring, men efter den lugna starten vrider hon på gasen igen och då är det full fart som gäller på godisfabriken.

Nygjorda godisar © Caramilla

 Ingen dag på godisfabriken är den andra lik. När godistillverkning står på agendan låter Camilla det gå undan så fort hon kommer till fabriken. Om det står ”hårda karameller” på to do-listan, tar det några timmar att koka dem. Medan massan står och puttrar finns det tid att göra annat såsom att packa de mjuka kolakaramellerna som hon tillverkade i går. Sedan är det dags att städa, skicka paket till kunderna, förbereda material och att packa karameller igen.

Hon besöker också partiaffären regelbundet, och även återförsäljarna, och storstädning i fabriken är heller inte att förglömma.

Även om dagarna fylls av jäkt (och godis) hinner Camilla också motionera. Det är ytterst viktigt för henne att prioritera sitt välmående, så när barnen har lämnats på dagis går Camilla till gymmet för att träna. Under arbetsdagen finns det inte mycket tid för långa pauser eller luncher, särskilt inte under den brådaste säsongen, så det är synnerligen viktigt att få motionera efter arbetsdagen. När kroppen mår bra orkar man också bättre hålla ångan uppe! 

Marknadsyra, smakprov och minnen

Om Camilla måste välja en sak som är det bästa med att vara godisfabrikör, säger hon att det är själva tillverkningen av godiset.

Mums!

När Camilla tänker tillbaka på alla oförglömliga stunder minns hon den första gången då hon sålde godis.

Nästa minne som hon genast kom att tänka på var hennes Tiktok-video(öppnas i ett nytt fönster, du flyttas till en ny sida) som sågs över 16 miljoner gånger över hela världen. Den blev också populär på hennes Instagram(öppnas i ett nytt fönster, du flyttas till en ny sida) där den fick massor av lajkar.

Också bilderna och videorna som kompisarna och hon själv har tagit och alla minnen från åren som gått vittnar om hennes godiskarriär.

Till sist hälsar Camilla till alla;