Företagare i fokus: Söta Caramilla
När man åker längs Södra Salovägen kan man inte undgå att märka den vita ladugårdsbyggnaden med stenfot i korsningen mot Ingå. Om du någon gång har kört förbi och undrat över vad de gör i den byggnaden har vi sockersöta nyheter till dig – de tillverkar godis!
Camilla Forsman som redan har drivit företaget Caramilla i över fem år är i sitt rätta element vid godisfabrikens maskiner. Luften doftar av salmiak och på borden ligger karameller som ser mumsiga ut. Att jobba på en godisfabrik låter himmelskt … Hur råkade du in på en så läcker bana?
- Det hände faktiskt av en slump! Jag hade utbildat mig till bagare-konditor och jobbade på Scola. Jag visste att jag ville utveckla nånting eget, men vad det skulle vara och vartåt jag skulle ta vägen, det var ännu osäkert. Min man och jag deltog i en inspirationsdag om rabarber, och där träffade jag Mia Aitokari från Lovisa. Hon höll en presentation om deras äppelgård, och på hennes powerpointpresentation kunde jag läsa att de hade en sötsakslinje till salu. Vi tittade på varandra, min man och jag, också så sa vi: Den köper vi! Vi var alldeles wow, nu kan vi tillverka godis, minns Camilla.
En tom ladugård blir drömmarnas godisfabrik
Innan drömmarna om en godisfabrik blev verklighet måste man noggrant tänka igenom situationen från alla vinklar – fundera på alternativen, beräkna lönsamhet och kostnader, organisera den ekonomiska andelen och planera lokalerna ordentligt.
För de blivande före detta ägarna till sötsakslinjen var det viktigt att linjen skulle komma till rätt plats. De ville inte sälja den vart som helst, då det ju handlade om en välfungerande maskin som hade konstruerats med kärlek. Till allas glädje och goda tur var gården alldeles perfekt, och nu var det bara att fixa det praktiska och göra utrymmena lämpliga för fabriksverksamhet.
Allt det här hände på hösten 2014. Att köra i gång godisfabriken igen var inget de gjorde med ett trollslag – under årens lopp gifte de sig, fick tillökning och levde ett fartfyllt liv med små barn. Till en början medan Camilla stannade hemma med babyn tillverkade hon godis främst till marknader så ofta hon hade energi och tid. Nu är den tiden historia och i dag är det full rulle på godisfabriken varje dag.
- Jag skulle aldrig ha kunnat tro att det här skulle bli mitt jobb. Jag hade tänkt mig att baka tårtor och sådant, men jag är otroligt glad över att det blev så här! Det här är ett verkligen unikt jobb. Folk blir så jätteglada när de frågar vad jag jobbar med och jag svarar att jag tillverkar godis, berättar den glada företagaren.
Att Ingå skulle bli godisfabrikens hemort var inget Camilla behövde överväga länge. Camilla och hennes man kommer nämligen härifrån.
- Det är fantastiskt att vi har ett så här speciellt företag i hemtrakten, så vi kan göra Ingå ännu mer känt! Jag gillar Ingå jättemycket och hoppas att jag också kan ge Ingåborna nånting med det här företaget, säger Camilla med ett leende.
Camilla tycker att det bästa med att ha ett alldeles eget företag är friheten. Man får bestämma om allting alldeles själv – vad man vill göra, vilken tid på dygnet man gör det och hur mycket eller lite man jobbar åt gången. Det är till exempel lugnt och skönt att jobba sent på kvällarna eller på helgerna. Då har man ”egen” tid då man kan koncentrera sig på det väsentliga, dvs. godistillverkning.
Upp till armbågarna i smeten – alltså i godismassan
Camilla tycker att godistillverkning är ett roligt och praktiskt arbete där man får jobba med händerna. I början av året är takten lite långsammare medan man går igenom fjolårets bokföring, men efter den lugna starten vrider hon på gasen igen och då är det full fart som gäller på godisfabriken.
Ingen dag på godisfabriken är den andra lik. När godistillverkning står på agendan låter Camilla det gå undan så fort hon kommer till fabriken. Om det står ”hårda karameller” på to do-listan, tar det några timmar att koka dem. Medan massan står och puttrar finns det tid att göra annat såsom att packa de mjuka kolakaramellerna som hon tillverkade i går. Sedan är det dags att städa, skicka paket till kunderna, förbereda material och att packa karameller igen.
Hon besöker också partiaffären regelbundet, och även återförsäljarna, och storstädning i fabriken är heller inte att förglömma.
- Till syvende och sist är det inte mycket man hinner göra på en dag! Det är sånt här pysslande. Det tar också massor av tid att uppdatera kanalerna på de sociala medierna! Vissa dagar planerar jag innehåll och andra dagar tar jag bilder. Fotograferingen tar en hel dag, då jag först måste skaffa material såsom blommor för bilderna. Sen ska jag också ta bilderna. Jag kan inte skjuta upp det för då blir det ogjort. Ibland har jag storstädning här också, och det tar också hela dagen! Här blir man nog inte uttråkad, berättar Camilla.
Även om dagarna fylls av jäkt (och godis) hinner Camilla också motionera. Det är ytterst viktigt för henne att prioritera sitt välmående, så när barnen har lämnats på dagis går Camilla till gymmet för att träna. Under arbetsdagen finns det inte mycket tid för långa pauser eller luncher, särskilt inte under den brådaste säsongen, så det är synnerligen viktigt att få motionera efter arbetsdagen. När kroppen mår bra orkar man också bättre hålla ångan uppe!
Marknadsyra, smakprov och minnen
Om Camilla måste välja en sak som är det bästa med att vara godisfabrikör, säger hon att det är själva tillverkningen av godiset.
- Det är faktiskt häftigt att själv kunna tillverka godis! Jag gillar också att gå på marknader även om det är tungt. Det är jobbigt att stå hela dagen, och veckan innan marknaden är alltid hektisk, men marknadsyran är inspirerande! Jag är social, så jag försöker alltid själv närvara så mycket som möjligt – det här företaget associeras starkt med mig och det är jag som bäst kan svara på frågor. Och responsen man får!
När Camilla tänker tillbaka på alla oförglömliga stunder minns hon den första gången då hon sålde godis.
- Då arrangerades Ingå matmarknad i Solberg. Jag körde i gång fabrikens maskiner på torsdagen och marknaden ägde rum från lördag till söndag. Medan jag jobbade undrade jag om jag skulle få nånting sålt och om nån skulle köpa. Mina kompisar ställde upp som hjälpredor, och de tyckte att jag hade tillverkat alldeles för lite godis och att det inte skulle räcka till. Redan under första dagen fick jag gå hem efter två timmar då godiset såg ut att ta slut! Kompisarna stannade kvar och sålde slut på lagret medan jag själv gick hem för att tillverka mer godis till nästa dag. Då tänkte jag, alltså wow, så tufft …! Det var en oförglömlig upplevelse, säger Camilla med ett skratt.
Nästa minne som hon genast kom att tänka på var hennes Tiktok-video(öppnas i ett nytt fönster, du flyttas till en ny sida) som sågs över 16 miljoner gånger över hela världen. Den blev också populär på hennes Instagram(öppnas i ett nytt fönster, du flyttas till en ny sida) där den fick massor av lajkar.
Också bilderna och videorna som kompisarna och hon själv har tagit och alla minnen från åren som gått vittnar om hennes godiskarriär.
Till sist hälsar Camilla till alla;
- Jag är så glad över alla mina kunder i Ingå! Det är så fint att få stå på julmarknaden och betrakta den ändlösa kön och de bekanta ansiktena. Och all den underbart positiva responsen! Tack ska ni ha, vi ses igen på marknaden!