Fortsätt till innehållet

Det händer och sker på Ingå bibliotek i februari 

5.2
Författargästen Harri Ahonen presenterar destinationer för dagsturer i Lappland 

Har du lust att leva uteliv i Lappland, men en fjällvandring på en vecka kanske inte är din grej? Då är du välkommen till biblioteket för att lyssna på Harri Ahonens föreläsning om de vackraste destinationerna för dagsturer i Lappland. Föreläsningen går av stapeln på måndag 5.2.2024 kl. 18. Harri Ahonen är en faktalitterär författare och naturfotograf från Tammerfors. Han har skrivit många böcker som handlar om vandringsleder och destinationer för dagsturer i Finland, Sverige och Norge. 

Ahonen presenterar många bekanta och mindre bekanta destinationer. Han målar upp ett slags ögonblicksbilder från nationalparkernas och naturreservatens blockterränger, från strandbrynen i Havslappland och vid Enare träsk och från älvbrinkarna vid Lapplands brusande forsar. Under föreläsningen får vi lära känna de mest intressanta destinationerna som lämpar sig för dagsturer, men också destinationer som ligger utanför de allra berömdaste platserna.  

Föreläsningen hålls på finska.  

6.2
72 timmar – klarar du dig på egen hand? 

Strömmen går, vattnet slutar rinna i kranen och batteriet i telefonen blir tomt. Klarar du dig i tre dygn? 72 timmar är en beredskapsrekommendation som myndigheter och organisationer har utarbetat för privathushåll.  

Vi måste förbereda oss på att klara oss på egen hand där hemma i minst tre dygn när det uppstår en störningssituation. Man borde se till att man har mat, vatten och mediciner så det räcker för minst tre dygn. Det är också viktigt att man känner till beredskapens grunder, dvs. att man vet till exempel var man får korrekt information i en störningssituation och hur man klarar sig i en bostad som blir allt svalare. 

På tisdag 6.2 kl. 18 ordnar vi ett evenemang på biblioteket där vi går in på grundläggande frågor om hushållens beredskap. Det handlar till exempel om hur man kan förbereda sig på ett långvarigt strömavbrott eller på störningar i vattenförsörjningen. 

Evenemanget år tvåspråkigt.  

8.2
Naturen till låns -veckan firas 5 – 11.2 på biblioteket 

Naturen till låns -veckan ordnas 5 – 11.2 av Finlands naturskyddsförbund i samarbete med biblioteken. Temat i år är närnatur. På torsdag 8.2 kan du bekanta dig med Ingå-Sjundeå Miljöförening och deras verksamhet. En representant från föreningen besöker biblioteket kl. 10 – 16.  

13.2
Mentaltränaren Jenny Sinisalo föreläser om ämnet ”Stressa på rätt sätt” 

Hur kan du fördela dina resurser så att du orkar både på jobbet och under fritiden? Press, ovisshet och förändringar ruskar om oss varje dag. Att upprätthålla sin arbetsförmåga i dagens värld har sina egna utmaningar.  

På tisdag 13.2 kl. 18 föreläser Jenny Sinisalo på biblioteket om temat “Stressa på rätt sätt”. Under kvällen får vi bekanta oss med hur vi medvetet ska kunna kontrollera vår egen stressnivå med hjälp av konkreta verktyg. 

Föreläsaren och mentaltränaren Jenny Sinisalo leder tillställningen. Efter en ond cirkel av utmattning har hon satsat sin tid på att utveckla ett mer hållbart arbetsliv med hjälp av mental träning. Föreläsningen hålls på finska, men diskussionen förs på de båda inhemska språken. 

Jenny Sinisalo

21.2
Smyckespyssel för skolelever under sportlovsveckan 

Under sportlovsveckan har vi program också får skoleleverna. På onsdag 21.2 kl. 12 – 15 ordnar Ingå hantverkare en workshop där vi får lära oss tillverka armband i läder. Man ska anmäla sig till workshoppen på förhand, och det meddelar vi om på kommunens webbplats.