Fortsätt till innehållet

Företagare i fokus: Hemtrevliga Sömmaria

Om byxorna dina är för långa eller skjortan för kort, får du tag på experthjälp mitt i Ingå kyrkby!

Maria Lindbom

Maria har erfarenhet av all slags sömnadsarbeten. Oftast gör hon ändringsarbeten, syr kläder från början till slut, lappar och lagar nya och gamla kläder samt syr gardiner eller andra inredningstextiler.  

Maria har alltid varit intresserad av handarbeten. Hon har sytt sedan ung ålder och en karriär inom handarbetsbranschen kändes naturligt. Att sy är för Maria mer än arbete – det är en livsstil. Hon betonar flera gånger att det inte ska kännas tråkigt att gå till jobbet utan att det ska vara roligt. Och det är det för Maria verkligen!  

Ingås egen sömmerska vid sin maskin 

Men varför just Ingå som etableringsort för Sömmaria?

Såsom många andra företagare älskar Maria den frihet som arbetet för med sig. Hon kan själv välja sina arbetstider och -dagar, jobba så mycket som hon önskar och ta lediga dagar eller sätta en lapp på dörren om något annat kallar mitt i allt.  

Även skaparmöjligheten tilltalar henne. Att laga gamla kläder är kanske inte så märkvärdigt i sig, men kreativiteten kommer i användning då hon ska fundera på bästa sätt att laga och lappa.  

Maria kan naturligtvis också själv bestämma vilka och hurudana sömnadsarbeten hon tar emot.  

Alla tiders sötaste provrum

Maria betonar också att det alltid lönar sig att fråga. Ibland får hon frågor om sömnadsarbeten, som hon inte gjort tidigare. Då måste hon fundera om hon tar emot det och vad det skulle bli att kosta.  

Maria har prissatt de vanliga sömnadsarbetena som hon ofta tar emot, men för speciella arbeten gäller det att kunna ge en korrekt uppskattning på priset. Ibland händer det att Maria måste jobba fler timmar än vad hon först hade räknat med. Kunden betalar förstås alltid det man har kommit överens om på förhand, men då vet Maria hur hon ska göra nästa gång då hon tar emot ett nytt projekt. Livet lär!

Hur ser en vanlig arbetsdag ut för en sömmerska då? 

Maria försöker sy så mycket som hon hinner och planerar samtidigt sitt schema. Det går nämligen inte alltid att sy arbeten i den ordning som de lämnas in!

Tyger för varje smak

Och vad är det som gör Ingås egen sömmerska riktigt glad? Naturligtvis då det kommer in en kund med en rekommendation från en annan kund lovordat den fina servicen. 
Djungeltrumman är den bästa möjliga kommunikationskanalen! 

Maria har inga specialmaskiner, utan allt hon syr kan man också sy hemma på en vanlig symaskin. Det är mera frågan om en tjänst för den som inte har en egen maskin, inte kan sy eller bara inte helt enkelt hinner själv. För alla ivriga hemsömmerskor har Sömmaria till exempel dragkedjor, band, tyger och annat nödvändigt. Det lönar sig alltså att kolla utbudet fast man inte behöver sömnadsservice! 

Maria tipsar också med glimten i ögat att det är ganska långt till närmaste sömnadsaffär. 

 Massor med ögonfröjd! 

Maria nämner också att hon försöker undvika att sy sådant som redan finns att köpa färdigt, exempelvis nya plagg. Det är sällan lönsamt att låta sy upp något bara för att man har ett eget tyg liggande hemma. Nya plagg syr man till exempel om man vill ha något man inte hittar färdigt eller om ens kroppsform gör att man aldrig hittar rätt storlek bland färdiga kläder. Att reparera kan också ibland bli dyrare än att köpa nytt. Då är det ofta frågan om att rädda sitt favoritplagg eller ekologiskt tänkande.

Maria hjälper gladeligen också till med gardiner. Om kunden funderar på rätt längd, kan Maria komma på plats och mäta.  

Här kan vi därmed avsluta med att fantisera om gardiner på halvstång i stora företagsfönster!  

Hemsömmerskor, bekanta er med Sömmarias(du flyttas till en ny sida) urval om dragkedjor eller tyger tar slut! Och alla vi andra vet ju nu vart vi ska föra kläder för lappning och lagning. 

Bekanta er med Sömmarias härliga urval!