Fortsätt till innehållet

Sofia Uhlenius från Fagervik har kreativiteten i blodet:  ”Lek är också konst”

Fagervikbördiga Sofia Uhlenius har fått konsten som ett fadersarv. I släkten finns flera konstnärer och för henne personligen betyder konst i olika former både lek och allvar. Lek, för att konst är roligt och gör en på gott humör; allvar för att den är omistlig för demokratin och social jämlikhet.

Sofia Uhlenius håller konsten högt och sysslar själv med många olika genrer.

Maj månad är en de vackraste tiderna vid Sofia Uhlenius barndomshem i Fagervik. Här, i det röda mormorstorpet där hennes pappa Benny bor, har naturen vaknat till liv efter en kall och seg vinter. I det torra gräset sticker pigga krokusar upp sina glada plyten och i de gamla knotiga äppelträden kvittrar småfåglarna.  Ett blått hav av scillor breder ut sig över gården.

Med en sådan idyllisk inramning, kunde man tro att Sofia slagit sig in på en romantisk genre i sitt skapande. Det har hon ändå inte. I stället pendlar hennes konst mellan realistisk och avantgardistisk. Hennes målningar, teckningar, smycken och arbeten i träsnide bjuder på en mix av återgivande av verkligheten, experiment och en viss uppnosighet kombinerad med lekfullhet.

Sofia är glad över att få öppna säsongen med konstutställningar i Wilhelmsdal i sommar. Från och med den 6 juni till månadens slut, kan hennes konstverk skådas i fullmäktigesalen.

Så sammanfattar 31-åriga Sofia sin syn på konstens betydelse. Även om hon personligen använder sociala medier för att nå ut med sin konst, ser hon att fysiska utställningar är minst lika viktiga. Dessutom känns det speciellt att få ställa upp på hemmaplan.

Medan tavlorna väntar på att få hängas upp i Wilhelmsdal förvaras de hemma i Fagervik.  

All konst är viktig för den öppnar för nya världar

Sofia är utbildad både inom konst och småbarnspedagogik. För tillfället är det jobbet som projektplanerare för personalen inom småbarnspedagogik vid Åbo- och Helsingfors universitet, som utgör hennes levebröd. Konsten är ändå hela tiden närvarande i hennes liv.

Som konstnär är hon mångsidig och därför kan hon inte rangordna olika genrer – alla uttryckssätt är viktiga.

På senare tid har hon börjat intressera sig för kreativ fotografering och hon njuter även av teater, dans och litteratur.

Här får ett självporträtt fernissa.

Det är också hemmet och familjen hon har att tacka för att hon slog in på konstens väg.  Förutom att hennes pappa musicerar, är han också målare och skulptör.

Sofia är utbildad till lärare inom småbarnspedagogik och hade bildkonstpedagogik som biämne under studierna. Via yrket har hon börjat se på konst och kultur från olika vinklar.

Sofia jobbar gärna med klara och starka kulörer som petroleum och turkos.

Hittar inspiration i vardagen

Till vardags målar hon mest för sig själv.

Motiven kan kanske te sig vardagliga och banala för den oinvigde, men Sofia försöker i sitt skapande ge liv på ett nytt och spännande sätt. Ofta har hennes målningar en koppling till nuet. I våras, till exempel, då hon flyttade till en ny bostad, föddes verket Pistokas (direkt översatt Stickling, reds anmärkning.)  Det här efter att hon skaffade stickproppar till sina taklampor samtidigt som hon tog sticklingar att av sin julkaktus.

Den här tavlan ”Pistokas” kom till av helt vardagliga bestyr.

En kort presentation av Sofia:

Jag är född 1992 i Fagervik och bor just nu i Åbo. Jag har studerat bildkonst och konsthantverk i VNF och efter det till trä-artesan i Axxell Ekenäs. Efter det studerade jag till magister i pedagogik i Åbo universitet.

På min fritid pysslar jag i trädgården, målar, stickar, fotograferar och ordnar bl.a. gårdsloppisar i Åbo. Jag är tvåspråkig.

Mig kan man hitta på nätet https://sofiauhlenius.wixsite.com/sofiauhleniusart(du flyttas till en ny sida)

Instagram: @sofiauhleniusart

TIDIGARE UTSTÄLLNINGAR

I Sofias smyckeskrin hittas godisarmband som hon gör.