Fortsätt till innehållet

Cykling

South by Cycle-rutten

South by Cycle är cyklistens skattkammare. Rutten som korsar Nyland och Kymmenedalen bjuder på unika naturpärlor, kulturhistoria och lantlig romantik. Grusvägar tar cyklisten från socken till socken genom skogar och via sidovägar och erbjuder allt från vindskydd till boutiquehotell och tastingmenyer till vildmarkskockande. 

Den nästan 900 kilometer långa rutten ger kvalitetstid både livsnjutare och äventyrare. Du kan cykla ett längre avsnitt på en gång eller göra det till helgens program: Till rutten tar man sig smidigt med tåg, buss eller metro. 

I Ingå tar rutten vid i vackra Kopparnäs friluftsområde i öster varifrån den fortsätter norrut genom skog och kulturlandskap till Degerby för att sedan göra en sydlig krok mot havet via Torbacka och Malm. Därifrån tar rutten dig norrut till Ingarskila och Täkter och sedan ner till Ingå kyrkby. Från byn går rutten vidare mot Ingå station och Västankvarns vackra vyer. 

Cykelsadeln är det bästa stället att uppleva de unika landskapen, kulturen och naturen i Södra Finland. Rutten tar dig till horisonten och vidare, från pärla till pärla. 

​Det finns näs, ängar, sandstränder, ådalar sjöar och till och med lite urskog. På landsbygden kurvar rutten på lövträdskantade småvägar förbi mjölkbryggor och lanthandlar.

Kulturhistorien ger rytmen till trampandet och man vika av från grusvägarna och ta en vilostund i bruksmiljö, slottsträdgårdar eller medeltida kvarter. Här finns herrgårdar, mikrobryggerier och gömda caféer. Du kan övernatta i flärd på boutique-hotell eller i fågelsång i ett vindskydd. 

​South by Cycle är en mångsidig och betagande cykelrutt som är lättillgänglig med tåg, buss eller metro. 

South by Cycle

South by Cycle är cyklistens skattkammare. Rutten som korsar Nyland och Kymmenedalen bjuder på unika naturpärlor, kulturhistoria och lantlig romantik.

South by Cycle