Daghem och familjedagvård
I Ingå finns tre kommunala daghem och en familjedagvårdare. Vid behov är Dal daghem öppet dygnet runt.
Daghemmet är tvåspråkigt och erbjuder dagvård åt barn i åldern 1-5 år.
Öppettider
Daghemmet är öppet 6.15-17.30. Vid behov är Dal daghem öppet dygnet runt (arbete, studier).
Skiftesvård
Skiftesvård betyder dagvård på vardagar mellan klockan 18 och 6, samt veckoslut och helger. Kvällsvård är dagvård på vardagar mellan klockan 18 och 22.
- Dygnet runt vård erbjuds i ett daghem utgående från behov som uppstår när vårdnadshavarna arbetar eller studerar; detta verifieras med arbetslistor/studieintyg. Då ena eller båda vårdnadshavarna har semester eller ledighet har barnet inte rätt till skiftesvård.
- På dagvårdsplatsen har man inte öppet dygnet runt utan endast då vårdnadshavarna på förhand meddelat ett vårdbehov.
- Rätt till skiftesvård har endast de barn, vars vårdbehov beror på bägge vårdnadshavares eller den ensamstående vårdnadshavarens skiftesarbete eller praktik i samband med studier.
- För barn som bor veckovis hos sina föräldrar beräknas vårdbehovet enligt den föräldern som den veckan är ansvarig för barnet.
- Vårdbehovet meddelas elektroniskt via Daisy senast fredagar klockan 12, en och en halv vecka innan vårdbehovet uppstår.
- Vårdnadshavarna ansvarar själva för ordnandet av sitt barns dagvård vid plötsliga förändringar i dagvårdsbehovet. Om behov av vård uppstår akut, ordnas vård om personalresurserna är tillräckliga. Vårdnadshavaren ansöker skriftligen av daghemmet om förändring av vårdtider.
- Klientavgifterna faktureras enligt på förhand reserverade vårdtider. Därför är det viktigt att meddela om förändringar i så god tid som möjligt.
- På dagvårdsplatsen råder nattro huvudsakligen mellan klockan 22.00 och 6.15. Detta innebär att barn inte lämnas till eller hämtas från dagvårdsplatsen under denna tid utan barnen garanteras nattsömn utan avbrott. Barn som behöver nattvård ska lämnas till daghemmet senast klockan 21.00. Tider som avviker från dessa diskuteras familjevis beaktande barnets helhetsvälmående.
- Efter nattskift bör barnet hämtas från dagvårdsplatsen senast klockan 15.00.
- Längden på barnets vårdtid bör vara skälig (rekommendation maximalt 10 timmar) och barnet bör garanteras en veckovila på minst två dagar.
Adress
Farleden 2
10210 Ingå
Kontakt
Kontakt kan också tas via Daisy.
Kirsi Forsell
Daghemsföreståndare, Dals daghem
Grupper
Trollen Grupp
Dal daghem
Hippiäiset Ryhmä
Dal daghem
Menninkäiset Ryhmä
Dal daghem
Tiitiäiset Ryhmä
Dal daghem
Knattebo är ett svenskspråkigt och erbjuder dagvård åt barn i åldern 1-5 år.
Öppettider
Daghemmet är öppet 7.00-17.00.
Adress
Lilluddsvägen 5
10210 Ingå
Kontakt
Heidi Julin
Daghemsföreståndare
Knattebo daghem
Grupper
Tvättbjörnar Grupp
Knattebo daghem
Pandor Grupp
Knattebo daghem
Brunbjörnar Grupp
Isbjörnar 1 Grupp
Isbjörnar 2 Grupp
Daghemmet är tvåspråkigt och ger dagvård åt barn i åldern 1-5 år.
Öppettider
Daghemmet är öppet 6.30-17.30.
Adress
Degerbyvägen 106
10160 Degerby
Kontakt
Marika Gröhn
Daghemsföreståndare, Degerby daghem
Grupper
Grodor Grupp
Degerby daghem
Nyckelpigor Grupp
Degerby daghem
Sinitintit Ryhmä
Talitintit Ryhmä
I Ingå finns det en familjedagvårdare.
Speciallärare
Specialläraren arbetar utgående från barnens behov, i barngrupperna och enskilt, samt stöder och handleder dagvårdspersonalen.
Svenskspråkig speciallärare
Ulrika Eur-Nyholm
Speciallärare inom småbarnspedagogik (svenska)
Måltider
Skol- och daghemmaten i Ingå tillreds av Amica.
Vid förfrågningar:
Compass Group Finland Oy (Amica)
Elina Rajala
050 347 5351
elina.rajala@compass-group.fi(öppnas i ett nytt fönster)
Specialkost inom småbarnspedagogiken
Enligt det nationella allergiprogrammet är det befogat med specialkost endast då när barnet har en konstaterad kostallergi som ger allvarliga eller livshotande symptom. För detta behövs ett läkarintyg som är i kraft 2 år. Lindriga allergireaktioner (t.ex. klåda i munnen av äppel) är vanliga och försvinner ofta av sig själv. Självvård och uppföljning räcker ofta till i dessa fall. Specialkost skall inte användas i onödan.För laktosfattig/laktosfri kost kan hälsovårdaren på barnrådgivningen skriva ett intyg.
- Då barnet börjar inom småbarnspedagogiken meddelar vårdnadshavaren om behovet av specialkost med ett läkarintyg och en blankett, för laktosintolerans räcker ett intyg av hälsovårdaren på barnrådgivningen.
- Om barnet är borta från daghemmet bör detta meddelas daghemmet senast klo 7.30 samma dag, så att personalen sedan kan meddela köket.
- Vårdnadshavarna ansvarar för att meddela daghemmet om behov av specialkost (blankett och läkarintyg).
- Vårdnadshavarna till barn som är i familjedagvård ska även meddela om specialkost (blankett och läkarintyg) till reservdagvårdsplatsen så att daghemmet kan beställa måltider även vid eventuell reservvård.
- I det fall barnet har en livshotande eller allvarlig allergi behöver daghemmet och köket informeras om eventuella läkemedel som ska användas. Därtill är det viktigt att veta om livsmedel som kan innehålla spår av allergenen kan användas.
- Barnet bör besöka en näringsterapeut i de fall då barnet har flera näringsämnen som blir borta pga. specialkost, eller då t.ex. viktiga grupper som mjölkprodukter eller sädesslag är helt uteslutna eller då barnets tillväxt förändras. Näringsterapeuten utvärderar barnets kost så att den är balanserad och barnet får allt det behöver för sin tillväxt och utveckling samt handleder vårdnadshavarna. Till näringsterapeut behövs en remiss från vårdande läkare.
Nyttiga länkar:
- Mat och hälsa och glädje -rekommendation om måltiderna inom småbarnspedagogiken
- Allerginen lapsi päiväkodissa (filha.fi)
Kontaktuppgifter
Kyrkfjärdens skola/Centralkök
+358 50 562 3860
inkoo@compass-group.fi
Restaurangchef
Elina Rajala
+358 50347 5351
elina.rajala@compass-group.fi