Fortsätt till innehållet

Allt under samma tak

I vår artikelserie ”Därför valde vi Ingå” berättar lokala företagare sina framgångshistorier.

Den här månaden presenterar vi Byggcenter 51.

Byggcenter 51

Starkare tillsammans. Robert Juslenius, Jyrki Määttä, Nalle Grönberg och Tom Bäckström är några av företagarna som håller till i Byggcenter 51.

Planerare, byggare, husförsäljare. Om du går in genom dörrarna till Byggcenter 51 hittar du allt yrkesfolk du behöver för att få nycklarna till ett sprillans nytt hus i handen.

– Vi hade redan tidigare samarbeten, men nu har det blivit ännu intensivare. Det är så lätt att säga över skärmen ”vill du offerera det här?”, att fråga råd, vad som helst.

Det säger Nalle Grönberg, en av Ingåföretagarna som håller till i Byggcenter 51. Det vita trähuset vid Täktervägen 48 tjänstgjorde länge som bensinmack. I dag har hyllorna med godis och tidningar gett plats åt en öppen, stilren kontorslokal. Dörrarna till de olika företagarnas arbetsrum står öppna och kaffekokaren puttrar.

I Byggcenter 51 verkar 8 olika företag: Byggcraft, Jukka-Talo och Kontios husförsäljning, F:ma Nalle Grönberg, Collar, Easypoint, LVIS-Kauppila och STB elservice.

– Sammanlagt rör det sig ungefär 20 ”egna” personer i huset, plus en hel mängd underleverantörer. Det är många andra som skulle vilja komma med – grävmaskinsentreprenörer, inredningsföretag – men vi har hamnat säga ”sorry, det ryms inte”. Det är klart att man skulle kunna klämma in ännu ett kontor, men vi vill ha den här hemtrevliga känslan, säger Tom Bäckström.

Han driver byggföretaget Byggcraft tillsammans med Thomas Lindström.

”Hur är det om vi kommer dit i stället?”

Fröet till samarbetet såddes för två år sedan. På den tiden höll elinstallationsföretaget STB elservice, som drevs av Styrbjörn Blomfeldt och som numera ägs av LVIS-Kauppila, samt ett annat byggföretag till här.

Det började med att fastighetsägaren gick i konkurs. En tid senare lade också det andra byggföretaget ned sin verksamhet. Blomfeldt ingen möjlighet att hyra hela utrymmet själv, och han började se sig om efter en ny lokal.

Han kände Tom Bäckström sedan tidigare och frågade om han hade något ledigt utrymme som de kunde flytta in i. Men Bäckström vände på steken.

– Jag frågade: Hur är det om vi kommer dit i stället och tar med några andra företag?

Snart var två andra företagare med på tåget. Jyrki Määttä, som säljer Kontios och Jukkatalos huspaket, och Carol Österberg från Collar. Precis som F:ma Nallen Grönberg jobbar Österberg med planering och övervakning, men det utbyts inga bittra blickar vid kaffebordet.

– Vi tävlar egentligen inte med varandra. Visst, jag och Carol jobbar båda med övervakning, men det har inte stört hittills. Jobb finns nog.

Utmärkt läge

Enligt företagarna i Byggcenter 51 är Ingås position perfekt med tanke på deras bransch.

– Du är på landet, men har ändå nära till ”stan”, säger Bäckström.

– Det byggs inte så mycket västerut och Ingå har bra vägförbindelser. Sedan motorvägen kom till Kyrkslätt är du framme i huvudstadsregionen på en dryg halvtimme, säger Nalle Grönberg.

Ingå tar också väl hand om sina företagare, framhåller Tom Bäckström. När det gäller mindre jobb som inte kräver anbudstävlan prioriterar kommunen lokala företagare. Byggcraft har bland annat byggt omklädningsstugan vid kommunens ishockeyrink och fiskförädlingshallen i Fiskehamnen.

– De är hemskt tillmötesgående. Jag förstår att det inte alltid är så enkelt med strama budgetar, men det har funkat bra, säger Nalle Grönberg.

Ingåbor förstår byggbranschen

Också Ingåborna är trevliga att göra affärer med.

– De är krävande, men de är krävande på ett positivt sätt. Här finns många som är insatta i byggande. Far du in mot huvudstaden finns där sådana som inte vet något alls om byggande, men här finns nästan alltid en baskännedom. Det är ute på landet, man har en tradition av att göra saker själv. De förstår också vår sida, säger Grönberg.

Risken med en mindre ort som Ingå med sina 6 000 invånare är förstås att man tvingas möta de människor man har byggt hus åt i matbutiken. Därför gäller det att ge sitt allt och lite till för att inte behöva skämmas när man stöter på dem nästa gång.

– Man gör förstås alltid sitt bästa, men på en så här liten ort är det viktigt att man inte låter någon bli en kund i mängden, utan att de blir bra bemötta och omhändertagna. Vi sköter om dem. Ska man vara med i businessen har man inte råd att någon inte är nöjd med ens arbete. När jag möter en gammal kund frågar jag alltid: Är allt okej? Fortfarande nöjd? Om det är något fel åker vi alltid och kollar och fixar det som är fel.

Ingen håller i piskan

Medan vi pratar kommer en äldre herre in genom dörren. Både Bäckström och Grönberg hälsar på honom och frågar vad de kan stå till tjänst med. Mannen letar efter Styrbjörn Blomfeldt från STB elservice, men han är inte på plats i dag.

I stället konverserar de en stund om pensionärstillvaro. En tillvaro som i den här mannens fall inte är helt olik en företagares. Det är full rulle hela tiden, men eftersom det sker på eget initiativ och utan någon annan som håller i piskan känns det roligt.

Steget från anställd till företagare är ett som Nalle Grönberg själv tog fullt ut nyligen tillsammans med sin samarbetspartner Robert Juslenius.

– Jag har jobbat med byggnadsplanering sedan jag fick min examen för 31 år sedan. Jag har varit fast anställd i försäkringsbranschen, men fick hela tiden mer och mer egna jobb. Till sist var det så mycket at jag nästan inte hann med min huvudsyssla. I och med att vi grundade Byggcenter 51 blev jag privatföretagare på heltid, säger Grönberg.

Byggcenter 51 öppnade dörrarna i början av februari 2016. Och trots att både Bäckström och Grönberg har en mångårig erfarenhet av företagande i Ingå var det här deras favoritögonblick i företagarkarriären.

Vad skulle ni vilja hälsa andra som funderar på att grunda företag i Ingå?

– Välkommen med i gänget!

Byggcenter 51

Text & foto: Benjamin Lundin

Tidigare intervjuer

Restaurang Scola

Galleri Karaija