Fortsätt till innehållet

Resenärens hälsningar: Resor på tio minuter och tio timmar i alla väderstreck

Till kompisen i Ingå på talko, på semesterresa eller till jobbet på kontoret; till sjukhuset, museet, mötet eller konserten; till cykelverkstaden, på en uppfriskande tur på vågorna eller på ett släktbesök – den här resenären kan utnyttja många slags resekedjor.

Ofta börjar resan med cykel till hållplatsen. Många gånger om året tar man cykeln till cykelservicen i Karis: returresan kan dock ske med egna krafter. Endast turerna till mataffären, besöken på kaféerna och utfärderna till badstranden sker helt utan kollektivtrafik.

Ibland får man också ty sig till Ingåket(öppnas i ett nytt fönster) – med det skulle man enkelt kunna ta sig till exempel till husdjursparken Lomamäen lemmikkipuisto eller till Kopparnäs på sommaren.

Eftersom familjen inte har någon bil använder de Matkahuoltos webbplats och appen Resor och Biljetter mycket flitigt. Lyckligtvis är det också enkelt att kombinera många av turerna från Ingå med VR:s och HRT:s trafik.

Den som har funnit glädjen i cykling kan också uppskatta sambrukscyklarna i de olika städerna! Med HRT:s stadscyklar(öppnas i ett nytt fönster, du flyttas till en ny sida) fortsätter resan förmånligt och smidigt, och till exempel i Raseborg(öppnas i ett nytt fönster, du flyttas till en ny sida) hinner man ta sig med dem till många ställen under en och samma resa. Och ofta dessutom längs underbara rutter vid havsstränderna!

Ibland är det också praktiskt att ta med sig sin egen cykel: man måste bara försäkra sig på förhand om att turen körs med en tillräckligt stor buss. Sommarens turer till Barösund erbjuder dessutom en möjlighet att underlätta cykelturerna under sommarens riktigt varma dagar: man tar cykeln med sig i båten och trampar sedan hem i lugn och ro. Eller så besöker man torget i Barösund och andra tjänster med buss(öppnas i ett nytt fönster, du flyttas till en ny sida).

För resan till Helsingfors väljer Elina seriebiljetten: man har nästan ett halvår på sig att använda 50 resor, och för dem som endast sporadiskt pendlar till kontoret är seriebiljetten det förmånligaste alternativet. På den nuvarande elektroniska seriebiljetten kan man direkt se resan som biljetten gäller på och antalet obrukade resor – tidigare fick man hålla reda på dem själv, och man var tvungen att skaffa skilda kort för varje förbindelse.

Det är aldrig tråkigt att resa… man kan ta sig en tupplur, läsa kommunens eller välfärdsområdets föredragningslistor och material som finns till påseende samt svara på e-post. Man skulle också kunna handarbeta, men nuförtiden kommer man inte ihåg att ta med sig garn och virknål.

Även om Västra Nyland är Elinas absoluta favoritområde både i vardagen och på semestern har hon på sistone rest med kollektivtrafiken såväl till Koli, Vasa, Tammerfors som Lahtis.