Fortsätt till innehållet

Gästhamnar

Ingå skärgård är inte bara vacker, den sjuder också av liv.

Ankra dig vid sydkustens dolda pärla!

Det finns tre gästhamnar i Ingå, men naturhamnar kan du hitta bland annat på Stora Fagerö och i Gölisnäs.

Välkommen till glada Ingå, äventyrare! Ta en glasspaus eller stanna längre – här kan hittar du allt och lite till.

Ingå erbjuder båtfolket en ypperlig gästhamn i Ingå centrum (kyrkbyn). Gästhamnen är belägen vid Kyrkfjärden på båda sidorna om jordpiren. Farleden till gästhamnen är 2,4 m djup (tekniska djupet 3 meter). Hamnen har totalt 75 gästplatser och 5 korttidsplatser.

Vid tankstationen finns septitömning och dricksvattenpost.

I hamnens omedelbara närhet finns mysiga restauranger och caféer, en bensinstation, en taxistation, båtunderhålls- och reparationsverkstäder, båttillbehörsbsbutiker, en Muminlekpark, en bank, ett apotek, en hälsocentral, livsmedelsbutiker, konstbutiker och andra tjänster.

I köpcentret Strand, som drivs av rallyvärldsmästaren Marcus Grönholm, hittar du bl.a. kläd- och inredningsbutiker, frisör, gym, Alko, café och restaurang.

Ingå bibliotek erbjuder ett trådlöst nätverk och ett bra utbud av tidningar i läsesalen samt kunddatorer. Ingås nya hundpark ligger en kort promenad ifrån hamnen. Om du är intresserad av historia bör du kolla in Gammelgårdens hembygdsmuseum eller den stora medeltida stenkyrkan mitt i byn.

Turistinformation finns i Ingås bibliotek på Strandvägen 2, 10210 Ingå.

Vi betjänar er i restaurang Sea We, Strandvägen 1, 10210, Ingå. Tel. +358 50 543 1090

Priser 1.6-31.8.

  • Hamnavgift 20 €/dygn (+ el)
  • Sidoförtöjning vid ändan av kajen/piren 40 €/dygn (+elavgift)
  • Hamnavgiften kan betalas till gästhamnens personal
  • Nyckelkod till dusch och toalett utanför betjäningstid, tel. +358 050 543 1090.

Intresserad av en båtplats i Ingå?

Det hisnande vackra ekparadiset Älgsjölandet ägs av Helsingfors stad. Fram till mitten av 80-talet var ön endast öppen för helsingforsbor. Numera är alla välkomna till denna lummiga oas och kulturcentrum.

Älgsjös naturstig går genom en av de största ekskogarna i vårt land. På ön finns också ett café med legendariska munkar, övernattningmöjlighet och som en nyhet en herrgårdsrestaurang med en meny med pizza, fisk och vilt.

Trots att verksamheten vuxit kraftigt de senaste åren är företagarparet Pentti Järvinen och Sari Komulainen måna om att arbeta i växelverkan med naturen.

– En stor del av ön består av naturskyddsområden. Naturen influerar allt vi gör, från konserter till konstprojekt. Vår slogan är ”luonnonlöytäminen”, att hitta naturen. Tanken är att du som besöker Älgsjölandet inte bara ska få njuta i naturen, utan också släppa in naturen och dess helande egenskaper i dig, säger Sari Komulainen.

Barösunds kända färja

Farleden som passerar Barösund är Finlands flitigast trafikerade.

Här finns ett myllrande skärgårdssamhälle med bränsleförsäljning 24/7, butik, bastu, restaurang, medicinskåp från Ingå apotek och café med Pelle P-shop. Gästhamnen i Barösund har 50 båtplatser. Byn kan också nås landvägen med en gratis färja (tidtabell: www.farja.fi(du flyttas till en ny sida)).

Barösund fick ett uppsving 2014 då Linda Hellström-Pasanen och Petteri Pasanen öppnade en restaurang i den gamla byskolan. Sedan dess har företagarparet fortsatt utveckla servicen.

– Välkomna att uppleva Ingås skärgård – mitt i naturen, med alla bekvämligheter, hälsar Linda Hellström Pasanen

Ingås gästhamn