Allemansrätten
Allemansrätten är rätten för oss alla att vistas i naturen oavsett vem som äger eller förvaltar området. Du behöver alltså inte markägarens tillstånd och det kostar ingenting att vistas i naturen och syssla med sådant som allemansrätten tillåter.
Den traditionella allemansrätten som tillämpas i vårt land ger oss utomordentliga möjligheter att röra oss ute i skog och mark och på våra otaliga vattendrag för att söka rekreation och avkoppling. Det är dock viktigt att beakta naturkonsekvenserna av vistelsen.
Då man utnyttjar allemansrätten får man inte orsaka markägaren, markanvändningen eller naturen mer än smärre olägenheter.
Allemansrätten gäller inte i skyddsområden. Naturvårdslagen ger möjligheter att begränsa vistelse, fiske samt skydda växter för att nå områdets skyddsmål. Vistelsen kan begränsas om bevarandet av områdets flora eller fauna så kräver.
Allemansrätten i ett nötskal
Du får:
- röra dig utomhus till fots, på skidor eller cykel utom på gårdsplaner och områden som tagits i särskilt bruk (till exempel åkrar som odlas och planteringar)
- tillfälligt vistas på sådana platser där det också annars är tillåtet att röra sig (till exempel tälta på tillräckligt avstånd från närmaste bebyggelse)
- plocka vilda bär, svampar och blommor
- meta och pilka
- färdas i vattendrag och på isen
Du får inte:
- störa eller orsaka olägenheter eller skador för andra människor eller naturen
- störa vilda djur och fåglars häckning
- fälla eller skada träd
- ta mossor, lavar, jordmaterial eller träd
- störa hemfriden
- skräpa ner
- köra med motordrivna fordon i terräng utan tillstånd av markägaren.
- fiska och jaga utan vederbörligt tillstånd.