Fortsätt till innehållet

Friluftsområden

De sagolikt vackra skärgårdsvyerna med tallskogar och mäktiga berg är alltid lika förtrollande! Njut av en tur i den varierade naturen där du kan spana in gråsälar och se havsörnar sväva högt på himlen.

Ta på dig vandringsskorna, packa matsäcken och ge dig ut på spännande äventyr. Besök friluftsområdena i Ingå och njut av naturens mångfald till fots, med kajak eller kanot, med båt eller varför inte på skidor!

Ett utmärkt utflyktsmål för båtfolk och fiskare. Det glimmande havet, den doftande barrskogen och hela det enorma friluftsområdet garanterar att du har nånting att göra och upptäcka länge. Håll utkik när du rör dig i området – här kan du bland annat hitta intressanta forntida gravar att förundra dig över.

Här finns inga förtöjningsringar eller bojar, men du kan lägga i land på norra och södra sidan av ön.

 • Områdets areal: 16 h
 • Sjökortserie: B 932
 • Service: Ingen service

Här finns förutom karga skärgårdslandskap och skogbevuxna kullar också ett exceptionellt utbud av service. Om du har lust att övernatta går det också bra eftersom här finns möjligheter till inkvartering. På friluftsområdet finns till exempel flera bryggor, roddbåtar och två bastur.

Hit kommer du enkelt med egen båt. Om du tänker ta dig hit med bil får du också upptäcka den förtjusande kustvägen och den charmiga färjan till Barösund. Friluftsfolk som rör sig landvägen tar färjan till ön Orslandet på vars sydspets Gölisnäs ligger.

 • Områdets areal: 14 ha, vattenområde 4 ha
 • Sjökortserie: B 632

Service: Infotavla, kokskjul, parkeringsplats, dass, badbryggor, förtöjningsbojar, båtbryggor och roddbåtar, stugor och två bastur att hyra.

Ytterligare information och priser för tjänsterna finns här(öppnas i ett nytt fönster, du flyttas till en ny sida)!

Ta båten och ställ in kursen på nya upplevelser!
Den storslagna ön Hankelö är ett utmärkt utflyktsmål för dem som älskar att ge sig ut på skärgårdsäventyr på egen hand.

På området finns stora höjdskillnader. De bästa platserna att lägga i land finns på norra sidan av ön vid den höga utsiktsklippan. Observera att det inte finns förtöjningsringar eller bojar.

 • Områdets areal: 13 ha, vattenområde 36 ha
 • Sjökortserie: B 632
 • Service: Ingen service

Jakobsberg ligger på Jakobsramsjö vid farleden som leder till djuphamnen. Här får man njuta av traditionella, förtjusande skärgårdslandskap med skrovliga klippor, tallkantade strandbryn och måsar som lättjefullt svävar förbi.

 • Områdets areal: 18 ha
 • Sjökortserie: 20
 • Service: Ingen service

Ett unikt och ovanligt stort sammanhängande strandområde vid havet dit man alltid vill återvända om och om igen. I Kopparnäs-Störsviken finns en obebyggd strandlinje på 15 km, ett fågeltorn där du kan skåda flyttfåglar, utmärkt terräng för promenader, löpning och cykling och mycket, mycket mer.
Här finns landskap för varje smak. Du kan njuta av skogens lugn, balansera på branterna vid havets bränningar, spatsera på ängar och åkrar, doppa tårna i den varma sanden vid stranden eller beundra de hemlighetsfulla kärren.

Till friluftsområdet hör också flera öar som du kan upptäcka sjövägen. Störst av dem är Stora Halsö som har en brygga, bojar och förtöjningsringar i norra änden. På ön finns en eldplats, ett dass och en bastu som man kan använda enligt självbetjäningsprincipen.

 • Områdets areal: fastland 721 ha, öar 67 ha, vattenområde 1497 ha 
 • Sjökortserie: B 630
 • Service: Infotavlor, parkeringsplatser, kokskjul, dass, bastu, brunn, fågeltorn, förtöjningsringar och bojar, båtbryggor och eldplatser

Bekanta dig med Kopparnäs-Störsvik och dess fascinerande historia här(öppnas i ett nytt fönster, du flyttas till en ny sida)!

Mitt på Porkalafjärden mellan den yttre och inre farleden ligger det tidigare kustfortet Porsö som definitivt är värt ett besök. 

Försvarsmakten som hade hyrt Porsö lämnade ön 2013 och nu får vi alla åka dit för att titta på deaktiverade och kamouflerade kanoner, eldledningstorn och bunkrar. I några av bunkrarna kan man gå in. 

Naturen på Porsö är verkligen varierad. I de inre delarna av ön kan man beskåda gammal urskog, tidigare odlingsmarker och deras mossbevuxna råmärken, tysta kärr och täta björkdungar. På himlen svävar havsörnar, och om du är riktigt uppmärksam kan du få syn på en och annan gråsäl bland vågorna.

Frivilliga från båtklubbarna i Kyrkslätt, Sjundeå och Esbo har byggt en brygga, ett dass och bord och bänkar på den nordöstra stranden. Förutom den höga bryggan som tål väder och isförhållanden har stranden 10 fästen borrade i berget för småbåtar. Nu kan du enkelt ta iland och få båten förtöjd. Bojar planeras till hamnen och förhoppningsvis kommer de att realiseras under sommaren 2024.

Mellan Porsö och Ryssklobben, tidigare Porsöklobben, finns ett sund. Det grunda sundet med sandbotten lämpar sig utmärkt för bad och paddling, men här kan man inte åka med en stor båt. Det lönar sig att ta sig högst upp på Ryssklobben om man vågar. Vyerna därifrån är alldeles hisnande!

 • Porsö ligger i Porkalafjärden (59°59’07.3”N, 24°11’17.0”E)
 • Områdets areal: 48 ha
 • Service: På den nordostliga stranden finns en mycket hög brygga, 10 fästen borrade i berget för småbåtar, ett dass och bord och bänkar. I det nordvästliga hörnet ligger Försvarsmaktens tidigare brygga.

Det här är fullträffen för dig som drömmer om lena sandstränder. Stora Fagerö ligger på bara sex kilometers avstånd från Ingå småbåtshamn . Den här ön är särskilt uppskattad av barnfamiljer och paddlare. Det är enkelt att lägga i land på ön där det finns både service och gott om tältplatser.

Ett av öns definitiva trumfkort är den grunda stranden och den lena sanden som är skön att tassa barfota på. Stora Fagerö är ett alldeles ypperligt utflyktsmål när du känner för att plocka bär och svamp.

 • Områdets areal: 32 ha
 • Sjökortserie: B 630, B 632
 • Service: Infotavla, eldplats, kokskjul, dass, brunn, brygga och förtöjningsbojar

Lilla natursköna Böleudden ligger på den förtjusande ön Östra Långö. Utanför breder Porkalaviken ut sig, så här vill du säkert stanna längre och njuta av din matsäck.

 • Områdets areal: 3,4 ha
 • Sjökortserie: 19
 • Service: På området finns en brygga, fem bojar, en grillplats, kokskjul och ett utedass. Kom ihåg att ta egna grillkol med!

Allemansrätten

Med allemansrätten förstås var och ens rätt att vistas i naturen oberoende av vem som äger eller förvaltar området ifråga. Vistelse i naturen inom de gränser allemansrätten utstakar, kräver alltså inte markägarens tillstånd, och det kostar heller ingenting.

Läs mera