Fortsätt till innehållet

Sommar i Ingå 2024

Sommar i Ingå 2024

Ta på dig solhatten och sandalerna för nu är det sommar!
Sommaren i Ingå är fylld till brädden med aktivitet och tjohej. Beundransvärda nyheter för i år är bland annat den utvidgade småbåtshamnen, det vackra strandstråket och olika slags evenemang och besök i skärgården.

I år har vi dessutom förlängt den legendariska Ingådagen i och med det uppdaterade programmet. På lördag 29.6 lönar det sig faktiskt också för långväga besökare att ta sig en sväng till Ingå.

Marknadsvimmel på Ingådagen

Det är nåt på gång varje lördag – hela sommaren!

Den bästa sommarlördagen upplever man förstås i Ingå. Därför har vi fyllt alla sommarlördagar med program för hela familjen! 

JuniJuliAugusti
1.6. Skolavslutning6.7. Barösundsdagen3.8. Öluffa
8.6. Musik vid havet13.7. Hantverkardagen8.8. Skolorna börjar
15.6. Småbåtshamnens invigningsfest20.7. Barnens dag i Ingå
22.6. Midsommar27.7. Allsång på Gammelgården
29.6. Ingådagen

Sommarevenemang 2024

… Det är inte bara på lördagar som det är kul i Ingå. Kolla vår alltomfattande evenemangskalender!

Vi rekommenderar att du åtminstone antecknar småbåtshamnens invigningsfest 15.6, Ingådagen 29.6 och Barnens dag 20.7 i din kalender. Vi hoppas förstås att du besöker fler av våra roliga evenemang!

Hallå, alla barnfamiljer!

Finns det nån som inte har drömt om ett besök i mumintrollens himmelsblåa hus? Portarna till Muminparken är alltid öppna för små och stora besökare.

I centrumlekparken som ligger bredvid kommungården och biblioteket trivs äventyrslystna barn i alla åldrar. Utöver ett Muminhus finns här också till exempel gungor, två klätterställningar, en fågelbogunga och för äldre barn finns här också en rolig linbana och ett schackbord.

Strandvägen 3, 10210 Ingå.

Välkommen att leka till Muminparken!

Platser värda att besöka

Välkommen till glada Ingå, äventyrare! Ta en glasspaus eller stanna längre – här kan hittar du allt och lite till.

Ingå erbjuder båtfolket en ypperlig gästhamn i Ingå centrum (kyrkbyn). Gästhamnen är belägen vid Kyrkfjärden på båda sidorna om jordpiren. Farleden till gästhamnen är 2,4 m djup (tekniska djupet 3 meter). Hamnen har totalt 75 gästplatser och 5 korttidsplatser.

Vid tankstationen finns septitömning och dricksvattenpost.

Vi betjänar er i restaurang Sea We, Strandvägen 1, 10210, Ingå. Tel. +358 50 543 1090

Priser 1.6-31.8.

  • Hamnavgift 20 €/dygn (+ el)
  • Sidoförtöjning vid ändan av kajen/piren 40 €/dygn (+elavgift)
  • Hamnavgiften kan betalas till gästhamnens personal
  • Nyckelkod till dusch och toalett utanför betjäningstid, tel. +358 050 543 1090.

Intresserad av en båtplats i Ingå?

(öppnas i ett nytt fönster, du flyttas till en ny sida)(öppnas i ett nytt fönster, du flyttas till en ny sida)Ingå Marina(öppnas i ett nytt fönster, du flyttas till en ny sida)

I köpcentret Strand, som drivs av rallyvärldsmästaren Marcus Grönholm, hittar du bl.a. kläd- och inredningsbutiker, frisör, båttillbehörsbutik, gym, Alko, café och restaurang.

    Köpcentret Strand

I hamnens omedelbara närhet finns mysiga restauranger och caféer, en bensinstation, en taxistation, båtunderhålls- och reparationsverkstäder, båttillbehörsbutiker, en Muminlekpark, en bank, ett apotek, en hälsocentral, livsmedelsbutiker, konstbutiker och andra tjänster.

Ingå bibliotek erbjuder ett trådlöst nätverk och ett bra utbud av tidningar i läsesalen samt kunddatorer. Ingås nya hundpark ligger en kort promenad ifrån hamnen. Om du är intresserad av historia bör du kolla in Gammelgårdens hembygdsmuseum eller den stora medeltida stenkyrkan mitt i byn.

Turistinformation finns i Ingås bibliotek på Strandvägen 2, 10210 Ingå.

Det finns massor av roliga saker att göra i Ingå! Här får du några tips på sevärdheter – de här ska du pricka av meddetsamma. 

Gammelgården

Känn historiens vingslag på Ingås eget hembygdsmuseum.

Gammelgården grundades 1936 i samband med Ingå kommuns 600-årsjubileum. 

Hembygdsmuseet visar upp över 20 byggnader från förr, vilka har till största delen uppförts med talkokraft. Byggnaderna och föremålen kommer från olika håll i Ingå och alla har en egen historia att berätta. 

Museivägen 6, 10210 Ingå

Muminparken

Välkomna, alla barn och lekfulla vuxna!

I centrumlekparken som ligger bredvid kommungården och biblioteket trivs äventyrslystna barn i alla åldrar. Utöver ett Muminhus finns här också till exempel gungor, två klätterställningar, en fågelbogunga och för äldre barn finns här också en rolig linbana och ett schackbord.

Strandvägen 3, 10210 Ingå

Fagervik

Det unika bruksområdet vid Fagervik gård är definitivt värt ett besök!

Inbäddade i lummig grönska invid sjön utgör herrgården, parken, kyrkan samt bruksgatan en unik 1700-tals helhet som är svår att finna annanstans i vårt land. Här sammanflätas den kulturhistoriska miljön med ett levande lantbruk, ett resultat av flere generationers målmedvetna arbete.

Du kan besöka bruket till fots och i museet kan du lära dig om brukets och herrgårdens historia. Museets utställning består av gamla bilder och föremål och presenterar för sina besökare brukets och herrgårdens nästan 300-åriga historia samt trädgården med sina unika byggnader.

På området finns en gångstig med informationstavlor och ett trivsamt sommarcafé i den gamla bruksprästgården.

Fagerviksvägen 1135, 10250 Fagervik

(öppnas i ett nytt fönster, du flyttas till en ny sida)(öppnas i ett nytt fönster, du flyttas till en ny sida)Fagervik Gårds hemsidor(öppnas i ett nytt fönster, du flyttas till en ny sida)

Barösund

Farleden som passerar Barösund är Finlands flitigast trafikerade.

Här finns ett myllrande skärgårdssamhälle med bränsleförsäljning 24/7, butik, bastu, restaurang, medicinskåp från Ingå apotek och café med Pelle P-shop. Gästhamnen i Barösund har 50 båtplatser. Byn kan också nås landvägen med en gratis färja (tidtabell: www.farja.fi(öppnas i ett nytt fönster, du flyttas till en ny sida)).

Kopparnäs

Ett unikt och ovanligt stort sammanhängande strandområde vid havet dit man alltid vill återvända om och om igen.

I Kopparnäs-Störsviken finns en obebyggd strandlinje på 15 km, ett fågeltorn där du kan skåda flyttfåglar, utmärkt terräng för promenader, löpning och cykling och mycket, mycket mer.
Här finns landskap för varje smak. Du kan njuta av skogens lugn, balansera på branterna vid havets bränningar, spatsera på ängar och åkrar, doppa tårna i den varma sanden vid stranden eller beundra de hemlighetsfulla kärren.

Bekanta dig med Kopparnäs-Störsvik och dess fascinerande historia här(öppnas i ett nytt fönster, du flyttas till en ny sida)!

Kopparnäsvägen 432, 10160 Degerby

Tillbringa en dag i Ingå!

Vare sig du rör dig med buss, bil, båt eller cykel kan du hitta massor av magnifika aktiviteter i Ingå. Här får du tips för hur du kan sätta guldkant på sommardagen!

Läs mera

Parkering i Ingå

Det finns många områden avsedda för parkering i Ingå kyrkby. Här nedan ser du våra aktuella parkeringsarrangemang år 2024. 

Kollektivtrafik

Här i Ingå är det lätt ta sig från plats till plats med buss eller med Ingåket, vår egen anropstrafik. Vi vill också påminna dig om den behändiga skärgårdstrafiken – taxibåtarna i Ingå betjänar passagerare året runt.

Matkahuolto(öppnas i ett nytt fönster, du flyttas till en ny sida) ansvarar för busstrafiken i Ingå. Busspassagerare kan enkelt skaffa Matkahuoltos Ingå-biljettprodukter såsom säsongs- och seriebiljetter via Matkahuoltos app Resor och biljetter(öppnas i ett nytt fönster, du flyttas till en ny sida).

Sommarens skärgårdstrafik 2024

NTM-centralen stöder persontrafiken i Ingå skärgård. Mikael Rehnberg sköter trafiken under år 2024-2025. Transporterna är avgiftsfria för de fastbosatta i skärgården. Trafikidkaren ansvarar för trafiken och fastställer avgifterna själv.

Beställningar: Mikael Rehnberg +358 400 473 928, e-post: micke.rehnberg@pp.inet.fi