Fortsätt till innehållet

Tillbringa en dag i Ingå!

Tillbringa en dag i Ingå!

Vare sig du rör dig med buss, bil, båt eller cykel kan du hitta massor av magnifika aktiviteter i Ingå. Här får du tips för hur du kan sätta guldkant på sommardagen!

Drömmer du om en tur i Barösunds vackra skärgård? Det går lätt att fixa!

Åker du buss?

Lycka är Ingås utomordentliga bussförbindelser!

En dag fullspäckad med skoj

När du stiger av på busshållplatsen i Ingå kyrkby får du genast njuta av vackra, havsnära vyer. Härifrån kan du styra stegen mot den utvidgade småbåtshamnen som sträcker sig på båda sidorna om Ingå å. Vi rekommenderar att du fortsätter äventyret längre västerut från hamnen till Lilluddens friluftsområde. Lilludden är ingen officiell badstrand, men går lätt att ta sig en simtur där. Det är också tillåtet för hundar att plumsa och plaska.

Lilludden

När du kommer tillbaka från Lilludden rekommenderar vi att du bekantar dig med restaurangerna och kaféerna i kyrkbyn. När du är mätt och belåten är det dags för nästa sevärdhet, dvs. hembygdsmuseet Gammelgården. Efter att du har bekantat dig med de idylliska rödmyllemålade stugorna kan du ta en tur via en ännu äldre byggnad.

De äldsta delarna av Ingå gråstenskyrka härstammar från 1200-talet. I kyrkan hittar du många fantastiska rariteter av vilka den berömdaste är en sällsynt väggmålning från 1500-talet. Dödsdansen skildrar digerdödens framfart under medeltiden. Från kyrkan är det en kort promenad tillbaka till småbåtshamnen där du kan ta en titt på vad det träbyggda köpcentret Strand har att erbjuda. Eller så bara sätter du dig ner med en glass i din hand för att beundra de passerande båtarna.

När du känner att det är dags att åka hem igen är det bara att ta bussen från samma hållplats du steg av på.

Matkahuolto ansvarar för busstrafiken i Ingå. Ivriga åkare kan enkelt skaffa Matkahuoltos Ingå-biljettprodukter via Matkahuoltos app Resor och biljetter. Kolla biljettpriser och tidtabeller här nedan:

Kör du bil?

Med bil kan du smidigt ta en sväng vart du vill, när du vill.

Om du tar bilen till Ingå föreslår vi att du besöker bland annat de här platserna:

Börja dagen med att ta på dig joggingskorna och ge dig ut på tur på det unika friluftsområdet Kopparnäs! När de karga skärgårdsvyerna har blivit bekanta nog, är det dags att ratta bilen mot Ingå centrum. Om den friska luften och motionen fick magen att kurra, är det kanske lämpligt att smörja kråset på en av de många restaurangerna i Ingå. Efter lunchpausen rekommenderar vi att äventyret drar vidare till den vackra småbåtshamnen som verkligen sjuder av liv på somrarna. Det är också värt att besöka Ingås urgamla gråstenskyrka och hembygdsmuseet Gammelgården för att ta del av deras skönhet och kulturarv.

När du har sett och upplevt kyrkbyn blir det igen dags att kliva in i bilen och åka vidare till Fagerviks nästintill olidligt underbara bruksområde. Vid en insjö och omgivna av naturens skönhet och grönska ligger herrgården, kyrkan, verkstäderna, parken och de söta röda stugorna som tillsammans skapar en fängslande 1700-talsmiljö nästan utan i like i vårt land.

Fagervik Gård

Från Fagervik kan du enkelt köra vidare mot nästa mål. Barösund är en livfull skärgårdsby med fantastiska havsvyer och bland annat en sympatisk bybutik, restaurang, ett kafé och en bastu. Den berömda Barösundsfärjan kan du beundra på håll, men varför inte uppleva en åktur på den också?

När dagen börjar lida mot kväll är det bara att vända om och åka hem igen med fina minnen i bagaget.

Besök Ingå med båt

Att kryssa bland holmar och skär … Kan man tänka sig nånting härligare? Nja, knappast.

När du är ute med båten får du njuta av skärgården på första parkett. Därför rekommenderar vi att du gör dig riktigt bekant med Ingå skärgård!

Det finns tre gästhamnar i kommunen – Ingå gästhamn, Älgsjölandet och Barösund. Bland annat på Stora Fagerö och i Gölisnäs finns det dessutom naturhamnar.

Stora Fagerö är fullträffen för dig som drömmer om lena sandstränder. Ön ligger på bara sex kilometers avstånd från Ingå hamn och den är särskilt uppskattad av barnfamiljer och paddlare. Det är enkelt att lägga i land och där finns både service och gott om tältplatser om du vill övernatta och har lust att somna till skogens sus. När du har upptäckt Stora Fagerö är det dags att styra kosan mot Barösunds farled som hör till de mest trafikerade farlederna i Finland.

I Barösund får du bränsle både för dig själv och för din farkost. Utöver restaurangen och macken hittar du också en butik, Ingå Apoteks medicinskåp, ett kafé, en bastu och Pelle P-shop i den mysiga skärgårdsbyn. Gästhamnen har plats för 50 båtar.
Intill Barösund ligger det kolossalt ståtliga ekparadiset Älgsjölandet som ägs av Helsingfors stad. Också båtresan från Barösund till Älgsjölandet är en upplevelse.

Älgsjölandet

Naturstigen på Älgsjölandet går genom en av Finlands största ekskogar. På ön hittar du också ett kafé med legendariska munkar, övernattningsmöjligheter och en herrgårdsrestaurang som serverar pizza, fisk och vilt.

Man får absolut inte glömma gästhamnen i Ingå kyrkby! När du angör gästhamnen i Ingå kan du tömma septiktanken och bunkra både bränsle och dricksvatten.
Strax intill hamnen finns mysiga restauranger och kaféer, taxistation, båtservice och -reparatörer, affärer som säljer båttillbehör, bank, apotek, hälsovårdscentral, livsmedelsaffärer, konstaffärer och andra tjänster. 

Rallyvärldsmästaren Marcus Grönholms köpcenter Strand är byggt i trä och värt att se. Här kan du handla bl.a. kläder, inredning och båttillbehör, få håret klippt och gå på gym. Här finns också Alkos butik, ett kafé och en restaurang.

Ingå bibliotek bjuder på trådlöst nät och ett bra urval av tidningar i läsesalen. De har också kunddatorer. Hundparken i Ingå ligger på promenadavstånd och alla ni som har intresse för historia ska definitivt besöka hembygdsmuseet Gammelgård eller den ståtliga medeltida gråstenskyrkan i centrum av byn.
Turistinformation får man på Ingå bibliotek på adressen Strandvägen 2, 10210 Ingå.

Om du fortfarande har energi (eller kommer från Helsingfors) rekommenderar vi att du tar riktning mot det vindpiskade Kopparnäs och friluftsområdets största ö som heter Stora Halsö. I norra ändan av ön finns en brygga, bojar och förtöjningsringar och på ön finns en eldplats, ett dass och en självbetjäningsbastu. Här nedan kan du läsa mer om det unika Kopparnäsområdet.

Vackra Kopparnäs

Är du ute och cyklar?

Världen är ditt ostron, enligt det gamla ordspråket. Och på cykel tar du dig rakt dit näsan pekar. 

Trampa runt i Ingå!

Cykelrutten South by Cycle går genom Nyland och Kymmenedalen, och längs den öppnar sig en värld av unika naturskatter, kulturhistoria och landsbygdsromantik. Här kan du hitta mer ingående information om cykelrutten(öppnas i ett nytt fönster)

I Ingå tar rutten vid i vackra Kopparnäs friluftsområde i öster varifrån den fortsätter norrut genom skog och kulturlandskap till Degerby för att sedan göra en sydlig krok mot havet via Torbacka och Malm. Därifrån tar rutten dig norrut till Ingarskila och Täkter och sedan ner till Ingå kyrkby. Från byn går rutten vidare mot Ingå station och Västankvarns vackra vyer. Det här är en helhet som definitivt är värd mödan!

Om du bara hade tänkt dig att trampa runt i Ingå för ro skull rekommenderar vi samma destinationer som vi föreslog för de bussburna upptäcktsresandena. Utöver de här sevärdheterna hinner du lätt göra en avstickare till Fagervik och Barösund om du har tramplusten på topp!


Visit Ingå

Bekanta dig med sydkustens dolda pärla! Efter bara en halv timmes bilfärd från huvudstadsregionen är du omgiven av glittrande hav, gröna lundar och en ofattbart rik kulturhistoria.

Läs mera